Împărţiţi în trei clădiri

Data publicării:
GRADINITA BOCA DEL RIO

În Gura Râului, grădinița este formată din trei clădiri, una la intrarea în localitate, alta, în centru, dar are o clădire și la ieșirea din comună. Cele trei imobile sunt răspândite pe o distanţă de 4 kilometri.

Copiii învață în săli de clasă de mărimea unui dormitor, care măsoară mai puțin de 20 de metri pătrați. Din cauza lipsei spațiului, grupele nu pot funcționa decât cu program redus, iar mulți părinți sunt nevoiți să renunțe la un loc de muncă, pentru că nu au cu cine își lăsa copiii. Educatoarele au grupe de câte 20 de copii, iar cei mai mulți părinți trebuie să-i ia pe cei mici acasă după doar patru ore.

" Este program de patru ore! Aici locurile de muncă sunt puține, deci nu ai unde să muncești și în Sibiu nu ai ce să faci cu copiii, cu cine să-i lași. Spre exemplu, eu, nu am cu cine să-i las și trebuie să stau cu ei acasă ", spune o mămică.

" Suntem foarte aproape de Sibiu, părinții merg la serviciu și ar avea nevoie de un program prelungit la grădiniță, să poată fi supravegheați de personal calificat ", povesteşte o educatoare. 

În două dintre sedii, toaletele se află afară, iar iarna copiii trebuie să se îmbrace bine ca să suporte diferența de temperatură. Cu toate acestea, autoritățile județene se mândresc că toate unităţile şcolare din Sibiu au obținut autorizație de funcționare.

"În momentul de față, toate școlile sunt autorizate sanitar și elevii pot începe în condiții optime procesul de învățământ. În ceea ce privește procesul de învățământ, pot să spun că acesta este gestionat de inspectoratul școlar.  Ce pot să vă spun este că din punct de vedere al condițiilor sanitare, totul este în regulă ", precizează Ovidiu Siterli, prefectul Sibiului. 

Situația din Gura Râului ar putea fi rezolvată, dacă o investiție începută în urmă cu 7 ani ar fi finalizată. Ministerul Educației a trimis atunci fonduri pentru construcția unei grădinițe noi, însă finanțarea s-a sistat după un an, iar clădirea este, acum, năpădită de buruieni.

"A ajuns în stadiul în care e ridicată la roșu și acoperită. Și chiar îi mulțumim lui Dumnezeu că este acoperită, că altfel cred că era o paragină aici. Am făcut și în cursul anilor 2012, 2013, 2014, anul ăsta, nenumărate adrese către instituțiile abilitate, care să finanțeze - către Consiliul Județean, către Inspectoratul Școlar Județean, către Ministerul Învățământului. Promisiuni avem, dar deocamdată nu s-a reluat finanțarea ", spune Gheorghe Călin, primarul din Gura Râului. 

Pentru finalizarea construcției ar mai fi nevoie de 2 milioane de lei. La noul corp de clădire nu s-a mai lucrat de șase ani. În județul Sibiu mai există alte aproape zece școli în care s-au investit sute de mii de lei, însă care nu au fost nici până acum finalizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri