Impozite da, subvenţii ba 

Data publicării:
SUBVENTII VACI

Dana Papuc are o fermă cu 140 de vaci, lângă localitatea Rotbav din jud. Braşov. Pe lângă toate taxele pe care le achită la stat, de anul trecut femeia trebuie să plătească şi impozitul pe cap de animal, lucru care o nemulţumeşte mai ales că, pentru 2013, încă nu a primit subvenţia pentru vacile pe care le are în grajd.

" Acum e primăvară avem nevoie de foarte mulţi bani. Încep semănăturile, ne trebuie sămânţă, mai trebuie hrană la animale şi subvenţia nu e aude absolut nimic deşi a trecut 1 martie. Am încercat să iau legătura cu cei de la APIA, dar nu ştiu nimic decamdată nu ne-au zis nimic concret ", a spus Dana Papuc - crescător de vaci.

În 2013 Dana Papuc a plătit taxe şi impozite către stat, în valoare de aproape 40.000 lei. Femeia nu este singura nemulţumită de introducerea noului impozit, în condiţiile în care subvenţiile încă nu au sosit.

" Faţă de subvenţiile pe care le avem anul acesta, taxa e mult prea mare. Anul trecut am avut o subvenţie undeva la 500 de lei pe animal. Anul acesta a scăzut la 430 din care impozitul pe cap de animal productiv e undeva de 90 de lei ", a precizat Petru Bordeian - preşedinte Asociaţia crescătorilor de bovine, Braşov. 

Înainte de a se face plăţile, cererile crescătorilor de animale trebuie verificate iar unele ferme trebuie controlate. In Braşov, APIA are doar 8 funcţionari care trebuie să controleze peste 400 de gospodării şi ferme, aşa că procesul este unul de lungă durată. Verificarea fermelor a fost încheiată şi sunt în curs verificările în sistemul informatic.

"Ne aşteptam iniţial la sfârşitul lunii februarie aşa cum anunţase şi domnul ministru al agriculturii să se facă plăţile, ele s-au devansat un pic faţă de termenele iniţiale care erau undeva prin martie-aprilie. credem că se vor face în lun martie nu avem o dată precisă în funcţie de raportările şi controalele care s-au făcut ", afirmă Toma Ionel, şef serviciu APIA Braşov - nu ştim încă când se vor face plăţile.

Numai în 2013, la APIA au fost depuse 4.600 de cereri, pentru aproape 60.000 de bovine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri