Încurajează economia locală. CJ Harghita organizează licitaţie pe loturi mici pentru lapte şi corn

Data publicării:
CORN HARGHITA

La şcoala generală din Tuşnad elevii au primit anul trecut lapte de la o fabrică din Odorheiul Secuiesc şi corn de la o fabrică din judeţul Covasna. Atât elevii, cât şi profesorii au văzut imediat diferenţa între produsele venite din alt judeţ şi cele primite de la doar câţiva zeci de kilometri distanţă.

"Anul trecut de exemplu am primit din alt judeţ produsul corn, nici gramajul nu a fost potrivit, nici calitatea. Laptele l-am primit de aici din judeţul Harghita. A fost livrare ritmică, în fiecare zi ne-a livrat, produs proaspăt, de calitate",spune Albert Gabor Arpad - directorul şcolii generale din Tuşnad.

Pentru a evita astfel de probleme, Consiliul Judeţean Harghita a decis să organizeze licitaţia în aşa fel încât să poată participa şi firmele mici, din comune, care nu au o capacitate de producţie atât de mare şi care pot livra produse proaspete. Au împărţit judeţul în 27 de loturi, iar fiecare sector cuprinde cate 2-3 comune. Astfel, fiecare firmă care va câştiga va trebui să livreze produse doar pentru lotul care i se va atribui.

"În aşa fel am dori să ajutăm producătorii locali pentru că aceşti bani vin din partea Uniunii Europene. În două treimi din localităţile judeţului Harghita am reuşit să sprijinim într-un fel ca producătorii locali să fie furnizori", spune Borboly Csaba - preşedintele CJ Harghita.

Ideea îi ajută pe micii producători nu doar să reziste pe piaţă, ci chiar să se dezvolte. La o fabrică de panificaţie din Sânmartin, acum doi ani au fost angajaţi oameni în plus pentru a face faţă comenzilor pentru şcoli. Acum, firma s-a înscris a patra oară consecutiv la licitaţie.

"Ajută foarte mult fiindcă pentru zona Ciucului de Jos noi nu avem capacitatea respectivă ca să putem să producem, dar pentru 3-4 sate putem să ducem corn de calitate", spune Bocskor Istvan - administrator fabrică de panificaţie.

În judeţul Harghita sunt peste 40.000 de copii care vor primi lapte şi corn. Valoarea totală a licitaţiei, pentru un an se ridică la aproximativ 1 milion de lei.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri