Inginer arestat preventiv pentru pedofilie. Părinţii pot semnala astfel de nereguli la adresa bcco.ploiesti@ph.politiaromana.ro

Data publicării:
INGINER PEDOFIL

Bărbatul de 39 de ani, de profesie inginer naval, şi-a creat un cont pe facebook cu id-ul Mihai Mihai. La profil apărea fotografia unui copil de aproximativ 11 ani, iar lista de prieteni număra 1020 de persoane, majoritatea fete cu vârste între 4 şi 15 ani. După ce reuşea să le câştige încrederea, prietenul virtual le cerea copilelor să îi trimită fotografii cu ele în poziţii indecente.

"Spunea că pot fi prieteni, le spunea că are sentimente de afecţiune faţă de ele şi le cerea în ipostaze sexuale. Avem un caz în care dumnealui a oferit bijuterii din aur pentru a o determina pe o minoră să-i ofere astfel de fotografii" Cătălina Stănescu, procuror.

"Procurorii DIICOT au intrat pe fir după ce mama unei monore din Ploieşti a depus plângere la Poliţie. Femeia a declarat că fiica ei este ameninţată pe facebook de un bărbat necunoscut. Acesta i-ar fi cerut copilei poze cu ea în posturi indecente. Când fata a refuzat să îi mai trimită, bărbatul a ameninţat-o că va face publice pe reţelele de socializare imgaginile deja primite", Sorina Secelean, reporter Digi24.

Bărbatul a fost reţinut la sfârşitul săptămânii trecute şi se află acum în arest preventiv pentru 30 de zile. Cazul trage însă un semnal de alamă. Autorităţile atrag atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii care utilizează reţelele de socializare nesupravegheati.

"De acelaşi mecanism de comunicare se folosesc şi persoanele cu probleme psihologice, de genul sociopaţi, psihopaţi, pedofili. Este o sursă de racolare extrem de facilă şi de practică pentru traficanţi. Pericolul nu este numai unul virtual. Este unul real", Adrian Badea, psiholog. 

"Campaniile de cele mai multe ori se desfăşoară în unităţile de învăţământ, chiar şi în grădiniţe pt că iată utilizarea interentului, vârsta la care se utilizează internetul a scăzut alarmant", scms. şef Marian Popesc, purtător de cuvânt IPJ Prahova.

Specialiştii spun că există metode ca părinţii să-i protejeze pe cei mici de pericolele de pe internet. Fiecare sistem de operare are setări predefinite prin care se pot bloca diverse site-uri, astfel încât copiii să nu le acceseze.

"La Android se setează un cont cu restricţii, la IOS de asemenea în setări poţi să activezi restricţii să nu umble pe facebook, pe browser. De la Windows 8 în sus poţi să creezi direct cont pentru copii. Pentru un părinte care nu le prea are cu calculatoarele sau un bunic care-i oferă tableta copilului îi sfătuiesc să apeleze la un prieten IT-ist",  Dan Ionescu - specialist IT.

Psihologii atrag atenţia părinţilor să nu îi lase pe cei mici nesupravegheaţi pe internet. captivaţi de lumea vituală, copiii nu îşi dau seama de pericolele la care se expun.

Reporteri: Sorina Secelean, Mirela Palcu
Operatori: Dan Dascălu, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri