Invazia musculiţelor de oţet

Data publicării:
MUSCULITE

Locuitorii din localităţile învecinate Braşovului se plâng că de mai bine de două săptămâni musculiţele le intră în case şi nu mai pot face nimic să scape de ele. Nici sprayul de insecte nu are niciun efect pentru sutele de musculiţe.

"Invadează în general în bucătărie şi dacă sunt pe pervaz flori, acolo e dezastru", spune un braşovean.

"Seara nu putem să dormim, ne intră în nas ma deranjează, la copii nu mai spun e o mare problemă", spune un locuitor.

Musculiţe de oţet sunt şi în magazinele alimentare sau în aprozerele cu legume şi fructe. Comercianţii sunt nevoitiţi să stea cu marfa acoperită pentru a o feri de insecte.

Garda de Mediu a primit săptămâna trecută şi primele sesizări referitoare la invazia musculiţelor din Bod şi tot atunci au fost făcute şi primele controale la fabrica de zahăr din zonă. Şi asta pentru că la fabrică a fost depozitat un surplus de sfeclă de zahăr ce nu a putut fi procesată, iar resturile de pe câmp au dus la apariţia muculiţelor.

"La data efecutării controlului societatea luase măsuri deja de curăţare a terenului pe care a fost depozitată sfecla de zahăr. S-a intervenit pentru reglarea PH-ului în ederea reducerii acidităţii şi cu insecticide pentru eliminarea disconfortului produs de musculiţe", a declarat Adrian Aldea, purtător de cuvânt Garda de Mediu Braşov.

Reprezentanţii fabricii de zahăr susţin că sursa invaziei musculiţelor nu este sfecla lăsată pe câmp.

"Nu este un focar ci este un loc unde au fost atrase, că musculiţele nu se dezvoltă aici, se dezvoltă oriunde", declară Sergiu Marinescu, director producţie fabrica de zahăr.

În Braşov primăria nu a putut face dezinsecţie pentru că licitaţia a fost blocată de o contestaţie.

"Asta nu ne opreşte pe situaţii de urgenţă să facem acest lucru şi avem programat de săptămâna viitoare să derulăm o activitate de dezinsecţie raportat la perioada la care ne aflăm. Şi sunt situaţii care impun acest lucru", a declarat George Scripcaru, primarul Braşovului. 

Garda de Mediu a impus fabricii de zahăr ca până pe data de 15 mai rezolve problema sfeclei stricate, întinsă pe o suprafaţă de 6 hectare.

Reporter: Ruxandra Morar
Operatori: Lucian Păculea, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri