Investiţie de succes

Data publicării:
CARTOFI DEPOZIT

Un grup de producători şi-au unit forţele şi au deschis un depozit de sortare şi prelucare a cartofului, ca să-şi uşureze munca. Cum nu au avut resurse, au apelat la fondurile europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Au obţinut 1.300.000 de euro şi din 2010, depozitul este pus pe picioare.

"E adevărat, a fost greu, nu a fost uşor. A durat foarte mult pornind de la 2008, depunerea, până la 2010 primele probe ale investiţiei. totuşi destul de mult, să spunem aşa. Am trecut peste ele, chiar dacă au fost probleme pe care unele le-am înţeles, altele nu le-am înţeles ", spune Cleonic Sucaciu - proprietar depozit de cartofi.

Fermierii din Grupul Producătorilor de Cartofi din Ţara Făgăraşului aduc aici cartofii pe care instalaţiile moderne îi sortează şi îi ambalează, pentru ca mai apoi să ia calea supermarketurilor.

"Din câmp, noi recoltăm cu combine, mecanizat, îi aducem aici, aici se preia şi urmează cursul până la urmă , se sortează după pretenţiile, se ambalează şi se livrează la fiecare beneficiar ", susţine Sorin Borzea - producător de cartofi.

Ca să vadă cum merge afacerea, reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au mers într-o vizită de lucru la depozitul din Ţara Făgăraşului.

"Sunt proiecte de bună practică, exemple pentru cei care sunt interesaţi să vadă la faţa locului exact cum s-a făcut investiţia, documentaţia. Sfaturile primite direct de la beneficiar sunt foarte utile ", afirmă Roxana Constantinescu - consilier Relaţii Publice AFIR Bucureşti. 

Astfel de vizite de lucru au avut loc la mai multe ferme din ţară.

"Până acum s-au vizitat în totalitate judeţele României. Fiecare a vizitat pentru 20 de proiecte, care a cuprins toată gama de proiecte care puteau fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Braşovul este un judeţ care se respectă. Are istorie, cultură şi acum vedem că are agricltură ", povesteşte George Costea - coordonator local Euroagricultura.

Depozitul de cartofi de la Viştea de Jos este dotat cu o staţie de sortare, spălare şi ambalare a cartofilor, cu o capacitate de 65 tone în 8 ore, funcţională 8 luni pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri