Jocul minţii. Tinerii jucători de Go au participat la un concurs naţional, desfăşurat în Poiana Braşov

Data publicării:
GO

Radu are 10 ani, este din Piteşti şi joacă Go de cinci ani. Este unul dintre cei mai buni juniori, la categoria sa de vârstă.

„Îmi place la jocul ăsta că învăţ să fiu calm şi măreşte IQ-ul", spune Radu.

Competiţia de Go pentru juniori a reunit 51 de participanţi, din 11 cluburi din ţară. Sportivii au concurat pe trei grupe de vârstă: sub 12 ani, între 12 şi 16 ani şi între 16 şi 20 de ani.

„Ca să câştig un joc, trebuie să fac mult teritoriu. Adică să fac cât mai multe puncte pe tablă", spune Denis Dobranis, jucător

„Folosesc o strategie defensivă. Încerc să nu invadez teritoriile adversarului, în scopul de a-mi crea eu un spaţiu care, la rândul lui, să fie greu de invadat şi să aibă destule puncte pentru a fi câştigător", spune Diana Mastan, jucătoare.

Trofeul de Go pentru juniori este un criteriu de calificare pentru Campionatele Europene, programate în Olanda, la jumătatea lunii martie.

„Acest joc este un joc care poate ajuta sistemul educaţional printr-o educaţie nonformală, care se adresează tinerilor şi copiilor. Astfel, tinerii pot să îşi dezvolte puterea de calcul, atenţia distributivă, puterea de anticipare, puterea de concentrare", precizează George Bordea, secretar Federaţia Română de Go

Go este un joc strategic pentru două persoane, pe o tablă caroiată, cu 19 linii şi 19 coloane. Jucătorii folosesc piese albe şi negre, în scopul de a delimita cu acestea un număr cât mai mare de puncte.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri