Junii Braşovului, tradiţie în prima zi de Paşti

Data publicării:
JUNI PRIMA ZI PASTI

În prima zi de Paşti, Junii tineri ai Braşovului şi-au ales liderii. Membrii celor şapte cete au vestit Învierea iar apoi au ales vătaful, cel care îi va conduce până anul viitor. Sărbătoarea junilor se va încheia duminica viitoare, cu o paradă impresionantă prin centrul Braşovului.

Junii Braşovului s-au adunat în Piaţa Unirii îmbrăcaţi în costumele lor de paradă: cu cămăşi lungi până aprope de genunchi, pălării cu tricolorul pe ele şi cizme înalte. Aşa după cum cere tradiţia, în prima zi de Paşte tinerii trebuie să primească binecuvântarea preoţilor.

Originile cetelor de juni din Şcheii Braşovului se pierd în negura istoriei. Se spune chiar că ei păstrează o tradiţie precreştină, un ritual care serbează venirea primăverii şi reînvierea naturii. În timp, toate aceste ritualuri s-au asociat sărbătorii Paştelui.

Una din obligaţiile junilor este ca, dimineaţa, să vestească, fiecare în cartierul său, Învierea Mântuitorului. După aceea, junii se adună şi îşi încearcă puterile cu un buzdugan. Cel care reuşeşte să-l arunce cel mai sus este desemnat vătaful cetei, până la viitoarea întrecere.

Anul acesta, vătaful este Iulian Dragoș. Are 26 de ani și de șapte ani este unul dintre junii brașoveni. "Practic, trebuie să fiu un exemplu, trebuie să îi conduc, să am grijă de ei, sa stea orânduiţi", spune noul vătaf Dragoș Iulian. 

În a doua zi de Paşte, junii merg din casă în casă şi stropesc cu parfum fetele nemăritate. Duminica vitoare vor defila călare prin oraş, în parada care încheie perioada de sărbătoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri