Legendele lacului Sfânta Ana 

Data publicării:
LACUL SF ANA

Numele lacului vulcanic s-a născut din legenda care spune că un boier al locului a înhămat 12 fete frumoase la caleaşca sa, printre care şi Ana.


" Atunci Ana nu a rezistat la durerea semenilor, după o rugăciune spre Dumnezeu un blestem. Dumnezeu Mare să rupă pământul sub noi, să ne scufundăm şi noi şi acest om rău ", povesteşte Kereysz Laszslo - custodele rezervaţiei naturale. 

Ruga fetei a fost auzită în Cer, muntele boierului s-a surpat iar lacrimile de durere ale fetelor au format lacul cu apă limpede şi tămăduitoare. Analizele ştiinţifice atestă însă că Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din ţară, format în urmă cu zeci de milioane de ani.

Cu un asemenea peisaj și astfel de calități ale apei, nu e de mirare că lacul și împrejurimile sunt de zeci de ani o atracție turistică extrem de populară, mai ales vara.


" Venim în fiecare an aici, se face plajă, e drăguţ. e o rezervaţie naturală plăcută şi probabil că de aceea nu se amenajează mai mult de atât ", spune un turist.

" Am mai fost acum 30 de ani când eram copil. M-au impresionat locurile atât de mult, încât am vrut să le revăd. Să le arăt şi altora ce frumoasă este România, ce locuri superbe avem şi că putem să ne petrecem vacanţa şi aici, nu neapărat în străinătate ", spune o altă turistă. 

Pentru amatorii de drumeţii există trasee turistice precum cel din Tinovul Mohoş, o mlaştină formată într-un crater vulcanic ce a găzduit cândva un lac. Aici pot vedea diferite specii de plante carnivore rămase din era glaciară, dar şi un amestec ciudat de pământ umed, copaci şi muşchi, din cauza căruia turiştii trebuie să meargă numai pe podeţele şi treptele din lemn.

Intrarea în zona rezervaţiei costă doar cinci lei de persoană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri