Liftul care duce spre Cetatea Râşnov

Data publicării:
LIFT RASNOV

Se munceşte de zor pe şantierul de la Râşnov unde, în curând, va apărea cea mai proaspătă şi mai inedită investiţie a oraşului - liftul care va scurta drumul dintre centrul staţunii şi cetatea care se înalţă deasupra sa. .

În acest moment se lucrează la staţia superioară a liftului, chiar la baza cetăţii Râşnov. Liftul va avea o lungime de 165 de metri şi va urca la alţi 96 de metri, diferenţă de nivel. Pentru construirea lui aici se excavează zilnic tone întregi de piatră.

Spartul stâncii este extrem de anevoios pentru că utilajele de excavat nu au acces aicim din cauza înălţimii şi a terenului accidentat, iar muncitorii sparg piatra manual, legaţi în corzi.

Liftul va avea un unghi de înclinare de 34 de grade şi va circula cu o viteză de 2,5 metri pe secundă. Constructorii spun, de asemenea, că va fi şi un mijloc de transport ecologic.

"El va fi acţionat de un motor electric. Vom avea şi nişte contragreutăţi, care ajută pentru a micşora consumul de energie. Sunt legate la capetele cablurilor", a spus Teodor Petruş - şef de şantier.

Deocamdată, turiştii care nu vor să bată drumul către cetate la pas, pot ajunge aici cu tractoraşul pus la dispoziţie de primărie. Nu toţi, însă, cred că acesta este un mijloc de transport rentabil.

"Ce nu mi-a plăcut e tractoraşul ăla, care poluează. Asta e problema. Adică vii la munte pentru aer curat şi te trezeşti cu aer de Bucureşti", spune un turist.

Astfel de lifturi există mai ales în marile staţiuni şi centre turistice din străinătate şi sunt de un real succes în atragerea turiştilor.

"Ne interesează foarte mult să punem în valoare şi centrul istoric, să punem în valoare şi Râşnovul, fiindcă foarte mulţi dintre aceşti turişti aveau tendinţa să plece din oraşul nostru pentru a merge către o altă destinaţie turistică", a declarat Adrian Veştea - primarul Râşnovului

Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 15 milioane de lei, dintre care peste opt milioane vin de la Primăria Râşnov. Autorităţile speră ca liftul să fie gata la sfârşitul acestui an, deşi termenul limită este 21 iulie 2015.

Turismul pare să fie astăzi pentru Râşnov, unul din fostele mari centre industriale ale Braşovului, singura şansă de resuscitare. Nimic nu mai aminteşte aici de fabricile prospere până în jurul anilor 80, care aduceau în oraş mii de muncitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri