Lipsă acută de medici şcolari, în Braşov

Data publicării:
LIPSA MEDICI SCOLI

La Şcoala Generală 11 din Braşov, cabinetul medical stă cu lacătul pe uşă de doi ani. Aici asigura permanenţa medicală o asistentă. Acum, însă, nimeni nu mai are grijă de cei peste 1200 de elevi din şcoală.

"De la clasa pregătitoare şi până la clasa a VIII-a, avem, într-adevăr, foarte mulţi copii şi ar fi foarte bine dacă am ave un medic şcolar. Anul trecut am făcut solicitri, dar nu am avut medic", spune Georgeta Vasiliu - dir. adj. Şcoala Generală Nr.11, Braşov.

Părinţii sunt îngrijoraţi. Nu ştiu cine va interveni pentru copiii lor, dacă se întâmplă să aibă nevoie de îngrijiri medicale la şcoală.

" Cade copilul, se loveşte, cine îl ajută? Ştiu caz, a căzut, şi-a rupt mâna, şi până a venit învăţătoarea au durat vreo două ore, până a ajuns copilul la spital", spune un părinte.

Cadrele didactice, însă, nu sunt autorizate să administreze medicamente fără avizul medicului.

"La o stare febrilă de peste 28 de grade nu ştii ce să faci. Care sunt cele mai frecvente probleme care apar la copii, mai ales la cei mai mici? Sunt stările febrile, sunt bolile copilăriei, este foarte greu să identifici dacă este pojar, sau vărsat de vânt", spune Nelia Tulpan - învăţătoare

O asistentă medicală ajunge să se ocupe chiar şi de 900 de elevi, iar medicii să asigure servicii pentru aproape 8.000 de elevi, în loc de o asistenţă medicală la 367 de copii şi un medic la 1.277, cum ar fi normal. Asta îngreunează, bineînţeles, treaba cadrelor medicale.

"Actul medical nu mai e de aceeaşi calitate, norma e foarte mare, 300 de copii la grădiniţă, triajul făcut la şcoală. Anul trecut am avut 305 copii închişi la grădiniţă şi 1100 la şcoală, cărora le-am făcut triajul după vacanţe", spune  Parascheva Blaj - asistent pediatru 

Pentru anul şcolar 2014-2015, în municipiul Braşov au fost înregistraţi aproape 37.000 de copii, în cele 86 de unităţi de învăţământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri