Lupta cu viaţa, în rânduri optimiste

Data publicării:
CARTE DIZABILITATI

Ramona Lengyel nu poate merge singură şi nici nu poate vorbi articulat. A reuşit totuşi să învingă sistemul educaţional din România şi concepţiile oamenilor din jur, a terminat facultatea de filologie, iar acum a făcut pasul de la blog la lumea literară. Şi asta deşi îşi poate folosi o singură mână.

"Era foarte greu, în special la început, în 1-4, că scria foarte mult, o durea spatele, o durea... obosea, dar mergea înainte", spune Niculina Lengyel - mama Ramonei. 

Soarta a făcut ca învăţătoarea care a ajutat-o să scrie primele litere să fie şi cea care i-a coordonat primi paşi în lumea editorială.

"O consider, ca învăţătoare, cea mai mare realizare a vieţii mele. Iar în momentul în care a crescut, a ajuns studentă şi mi-a spus că are o carte şi că ar vrea să o publice, a fost a doua mare bucurie şi a doua mare descoperire", spune Liliana Jighira - fostă învăţătoare şi editor.

Romanul Stars Dance povesteşte experienţa a doi dansatori români extrem de talentaţi, dar a căror carieră este curmată brusc după ce partenera se accidentează şi rămâne cu un handicap sever. Cartea se bazează pe experienţa Ramonei, însă tonul în care este scrisă este unul foarte optimist.

"Este o carte scrisă cursiv, se citeşte uşor, dar nu este o carte uşoară. Este o carte care însă vorbeşte despre optimism, despre viaţă, despre luptă", spune Ruxandra Nazare - bibliotecar Biblioteca Judeţeană Braşov.

După ce şi-a văzut împlinit acest vis, Ramona Lengyel nu se opreşte aici. Tânăra lucrează deja la un nou roman, iar până îl va publica va continua să publice texte pe blogul personal.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri