Medicii pneumologi din toată ţara s-au întâlnit la Sibiu

Data publicării:
FUMATORI SIBIU

Teoretic, în țara noastră există o lege care interzice fumatul în școli, instituții publice și chiar taxiuri, dar nu și în restaurante. Majoritatea proprietarilor însă acceptă ca în barurile şi restaurantele lor să accepte clienții fumători.

" Oamenii trebuie să meargă în localuri, se întâlnesc, socializează, dar nu toată lumea suportă fumul de țigară. În acest local vin foarte mulți fumători ", spune Mihai Toda - reprezentant local. 

De la 1 ianuarie 2013, în România trebuia să intre în vigoare o nouă lege, mult mai strictă, care să interzică total fumatul chiar și în restaurante. Prevederile acesteia nu au fost adoptate nici până acum.

" E incorect unii să suporte fumul celor care fumează Nu cred că e corect unii să fie nevoiți să suporte fumul celorlalți. Sunt și copii... ", spune o sibiancă.

Chiar și unii fumători înrăiți sunt de acord că fumatul nu are ce căuta în localuri. Valentin Păun fumează două pachete de țigări pe zi, dar spune că ar prefera o autoreglementare a fumătorilor, decât amenzi stricte.

" Cred că ar trebui să respectăm niște norme sociale. Nu știu dacă interdicția rezolvă problema asta.  Așa că cred că ar trebui să ne civilizăm, într-o oarecare măsură, și, atunci când mergem în locuri publice, să nu facem ce îi poate deranja pe ceilalți ", este de părere Valentin Păun - fumător.

Fumatul este principalul factor de risc în cazul cancerului pulmonar, avertizează medicii. Afectați de boală pot fi și nefumătorii.

" Fumatul pasiv este mult mai dăunător decât fumatul normal, pentru că fumul persistă o perioadă îndelungată în încăpere ", spune dr. Ovidiu Frâncu - medic pneumolog.

Cancerul pulmonar are o mortalitate de peste 90% și o speranță de viață de sub 5 ani.

Medicii pneumologi prezenți la Congresul Național de profil de la Sibiu au formulat din nou recomandări clare pentru autoritățile din România. Pentru specialiști, prevederile actuale sunt ineficiente.

" Legiuitorul ar trebui să intervină, să modifice legislația de așa natură MUSCA fără măsuri punitive, coercitive, nu se pot face niște pași importanți ", adaugă dr. Ovidiu Frâncu - medic pneumolog.

Consiliul European a emis, în 2009, o recomandare privind interzicerea fumatului în spaţii publice în toate statele membre UE, iar țările din vestul continentului au prevăzut acest lucru încă de atunci. Potrivit unui studiu publicat în Marea Britanie, numarul de atacuri de cord a scăzut cu 10% in primul an după ce măsura a fost aplicată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri