Munţii Carpaţii, la pas

Data publicării:
TRASEU CARPATI

Vlad şi Andrei au 24 şi respectiv 28 de ani. Sunt pasionaţi de munte, aşa că au primit cu bucurie provocarea parcurgerii la pas a munţilor Carpaţi. Au plecat în aventură pe 18 iunie, din Serbia. Pentru un drum atât de lung, fiecare gram în plus în rucsac contează. Cei doi tineri au fost nevoiţi să îşi ia cu ei doar strictul necesar - în rucsaci de aproximativ 15 kilograme greutate.

"Am avut minimul necesar, pot să spun că n-au fost obiecte pe care nu le-am folosit. Cortul, în primul rând, în care am dormit în majoritatea timpului, sacul de dormit, pe care am încercat să-l protejăm foarte mult, să nu se ude, o saltea de dormit, un izopren, un arzător pentru mâncare, o oală în care am gătit, câteva haine", spune Andrei Dumitrescu, membru Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor.

Vlad şi Andrei au dormit aproape toate nopţile la cort. Au avut la ei telefoane, pe care le-au încărcat de cele mai multe ori cu instalaţii solare portabile. Tinerii spun că cele mai grele zile de drum au fost ultimele 10. Au fost nevoiţi să meargă şi să se odihnească în frig şi pe ploaie aproape neîncetată. Aventura lor s-a încheiat la Bratislava, pe malul Dunării.

"A fost o bucurie mare, mai ales când am văzut Bratislava, n-a fost foarte exteriorizată, dar în priviri şi în gesturi şi în strânsul mâinii de final s-a simţit, toate cele trei luni au fost condensate în acea imagine şi în acea strângere de mână de final", spune Vlad Spiru, membru Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor.

"Dacă ai o motivaţie şi dacă vrei să faci călătoria, atunci o s-o duci la bun sfârşit, indiferent ce s-ar întâmpla", spune Andrei Dumitrescu, membru Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor. 

Aventura de 2.830 de kilometri este aventura parcurgerii unei magistrale turistice pedestre, care traversează Serbia, România, Ucraina, Polonia şi Slovacia. Aproape 40 la sută din lungimea rutei este în munţii din România. Expediţia lui Vlad şi a lui Andrei face parte din proiectul "Conectarea României la reţeaua europeană de poteci turistice de lungă distanţă", finanţat cu 245 de mii de euro de Contribuţia Elveţiei la Uniunea Europeană. Proiectul a început în urmă cu opt luni, este derulat de Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor şi durează în total trei ani.

"Inventariem toate potecile, pe un culoar destul de larg, pe lanţul carpatic. Le parcurgem cu mai multe echipe integral, cu GPS, prelevăm zeci de mii de fotografii şi informaţii. Alegem, dintre toate aceste poteci, pe cele care se conectează bine între ele şi, în acelaşi timp, aduc turistului maxim de satisfacţie", spune Marcel Şofariu, director executiv Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor

Proiectul include marcarea sau întreţinerea marcajelor turistice pe o lungime de 250 de kilometri de traseu.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri