Muzeu uitat de autorităţi

Data publicării:
CASA BARAC

Clădirea care adăposteşte mii de volume unice în ţară a fost construită în anul 1773 şi este monument istoric de clasa B. De atunci nu a mai fost reparată, doar întreţinută din fondurile modeste pe care le are Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Braşov. Acoperişul are porţiuni pe care ţiglele lipsesc, în cele 15 încăperi tavanul este crăpat, iar infiltraţiile de apă au făcut ca pereţii să fie acoperiţi de mucegai. Cele mai mari bătăi de cap le au anagajaţii muzeului care trebuie să aibă grijă ca apa să nu ajungă la cărţi.

"Într-o dimineaţă am venit şi am aprins lumina în hol ca să văd să tastez să iau alarma de pe acest obiectiv, dintr-o dată a bubuit ceva. S-a făcut scrut circuit întrucât s-a adunat apă acolo, ploua. Şi am început cu ligheane ca să punem să ca să curgă apa acolo, luam cărţile şi le mutam dintr-o parte în alta", Nicolae Blaj, muzeograf. 

În total, pe rafturile muzeului sunt 6.000 de cărţi vechi şi 30.000 de documente, un adevărat tezaur, asta în condiţiile în care Academia Română are doar 3.000 de volume vechi de sute de ani.

Una dintre cele mai vechi cărţi le muzeului ale muzeului este < Prima Biblie a Ruşilor > scrisă în anul 1581. Aceasta şi alte sute de cărţi sunt acoperite la fiecare ploaie, pentru ca apa care se infiltrează prin tavan să nu le deterioreze.

Muzeul a primit suma de 200.000 lei din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, însă banii nu au ajuns pentru reabilitare.

"Fiind casă patrimoniu se presupun anumite formalităţi, anumite documente şi ca să constatăm că la alcătuirea acestor documente ne-a costat tot atâţia bani şi ne-am trezit de fapt fără bani. Documentele fiind făcute şi valabile cu efeortui considerabile, suntem în poziţia ca dacă peste trei ani nu se face lucrarea, am făcut degeaba tot efortul",  Vasile Oltean, director Prima Şcoala Românească Braşov. 

Pentru reabilitarea completă a Casei Barac ar fi nevoie de 700.000 euro, spun reprezentanţii muzeului. Secretariatul de stat pentru culte spune ca nu mai poate acorda alţi bani.

"Secretariatul de Stat pentru Culte a analizat dosarul de cerere a unui sprijin financiar (care conţinea toate documentele necesare, inclusiv Autorizaţia de construire, eliberată de către Primăria Municipiului Braşov şi avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov) şi, în baza legislaţiei specifice, a hotărât alocarea a 200.000 de lei, suma totală solicitată de către parohie, conform devizului, fiind de 2.382.334 de lei. Aceasta este suma maximă pe care Secretariatul de Stat pentru Culte a putut să o acorde pentru lucrările de restaurare a muzeului parohial găzduit de către Casa Ioan Barac, conform procedurii operaționale interne", sursă: comunicat Secretariatul de Stat pentru Culte.

În lipsa finanţării directorul muzeului Primei Şcoli Româneşti face apel la braşoveni să facă donaţii în bani. Veniturile încasate de muzeu din vânzarea biletelor abia asigură cheltuielile de intretinere şi salariile personalului.

Reporter Ruxandra Morar
Operator : Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri