Nemulţumiţi de banii primiţi pentru bacalaureat

Data publicării:
PROFI BAC

Cristina Milea este profesor de istorie. Pentru că lucrează de 35 de ani în învăţământ, îi este greu să spună "nu" atunci când este solicitată să facă parte din comisiile de bacalaureat. Este sigură, însă, că sesiunea iunie-iulie 2014 este ultima la care va mai participa.

"Sunt foarte, foarte nemulţumită şi, credeţi-mă, abia aştept să ies la pensie; nu pentru că nu mi-ar plăcea meseria, ci pentru că nu mai suport sistemul. Noi muncim pe gratis, sub sloganul 40 de ore pe săptămână. Dar cei de sus, începând cu domnul ministru, au calculat vreodată câte ore, dacă noi muncim 40 de ore sau mai mult? Să ştiţi că eu am calculat şi mi-au ieşit mai mult de 40 de ore pe săptămână", spune  Cristina Milea.

Dorel Man este tot profesor de istorie şi în fiecare an se înscrie, benevol sau la solicitarea inspectoratului, în comisiile de evaluare a competenţelor. Omul crede însă, că plata este în dezacord cu responsabilităţile prea mari pe care le are un profesor la bacalaureat.

"Recompensa pentru cei care participă este derizorie, în bătaie de joc, consider eu. În ultima perioadă, am înţeles, s-a făcut o majorare a plăţilor, dar aşa... nişte sume pe care le găsim uitîându-ne pe caldarâm, dacă batem Braşovul într-o zi, 10, 20, 30, 50 de bani", spune Dorel Man.  

"Un profesor, asistent la o probă scrisă, anul trecut era plătit cu 24 de lei pe zi, un evaluator, pentru corectarea unei lucrări scrise - 4,8 lei pe lucrare, evaluarea competenţelor digitale - 2,4 lei de candidat şi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă străină - 3,7 lei", declară  Florin Dobrescu - vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret.

În Covasna doar 50% din necesarul de cadre didactice se află pe listele Inspectoratului Şcolar, pentru comisiile de bacalaureat.

"Cadrele didactice nu s-au înscris pe listele care au fost date de către directorii şcolilor şi în momentul de faţă garantez că nu este acoperită nici supravegherea şi nici comisia de corectare evaluare", spune Nagy Gabor - preşedintele Sindicatului Liber în Învăţământ Covasna.

În ce priveşte problema banilor, liderii sindicatelor din învăţământ poartă încă tratative cu Guvernul pentru suplimentarea bugetelor destinate plăţii salariilor restante către profesori, dar şi a banilor datoraţi pentru implicarea în examenele naţionale.

Examenul de bacalaureat începe marţi, 10 iunie, iar în 11 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri