Nu au unde să-şi vândă marfa

Data publicării:
LEGUME BALENI

Gheorghe Florea este unul dintre cei peste 7.000 de localnici care se ocupă de legumicultură în comună. Are aproape 2 hectare de teren şi opt solarii în care cultivă rădăcinoase, verdeţuri, roşii şi ardei. În ultimii doi ani a investit, în două dintre solarii, 80.000 de lei. Problema cu care se confruntă însă este vânzarea legumelor.

"Există o invazie de legume aduse din afară care ne concureză, nu ştiu în ce măsură vin în ţară şi la ce preţuri care ne concurează. De exemplu vara, roşiile noastre poate sunt la 1 leu- 1,5 lei kg, cum a fost şi anul acesta, dar cele de afară sunt la doi lei, doi lei şi ceva", spune Gheorghe Florea, agricultor din Băleni.

Pentru ca legumele să fie arătoase şi să crească bine, agricultorii au nevoie de îngrăşăminte, lucru care implică cheltuieli suplimentare.

Şi Mircea Toma are un hectar şi jumătate de teren pe care cultivă legume pe tot parcursul anului. Deşi îi este greu să-şi vândă marfa la tarabă sau en-gros, nu vrea să intre în nicio asociaţie din cauza birocraţiei.

"E cam greu, e alergătură multă şi dacă vine la om la poartă, băi nene trebuie să îmi dai 500 de lei pentru transport, drumuri, cam greu să dai bani din buzunar", spune Mircea Toma, agricultor. 

Ca să nu rămână cu legumele nevândute, oamenii au început să-şi vândă marfa la cele două depozite en gros din localitate. Aici ajung zilnic aproape 40 de tone de produse.

 "Anul ăsta chiar au înţeles oamenii ca să aducă marfa aici, nu mai se duc la piaţă", spune Florin Gheciu, administratorul depozitului de legume, Băleni.

Autorităţile locale au venit şi ele în sprijinul localnicilor. Acum, peste 900 de oameni au obţinut certificatul de producător de la primărie.

"În perioada când s-au emis atestatele de producător, angajaţii primăriei împreună cu primarul şi cu viceprimarul şi cu alte persoane au lucrat până la 10 seara pentru a emite atestatele de producător", spune Marian Paraschiv, primarul comunei Băleni

În comuna Băleni, sunt peste 4.000 hectare de teren cultivat cu peste 30 de varietăţi de produse legumicole.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri