Nu vor recipiente pentru răcirea laptelui

Data publicării:
TANCURI LAPTE

Ioan Bălăşcuţă este unul din micii crescători de bovine din localitatea Prejmer. Are în gospodărie 5 vaci de la care obţine pe zi în medie 20 de litri de lapte. Omul nu are tanc de răcire aşa că nu poate duce laptele la centrele de colectare.

"Îl dăm la abonaţi, restul îl facem brânzeturi. E mai bun preţul obţinut de la abonaţi, intermediarii ţi-l ia şi nu-ţi dau banii, te fentează", spune Ioan Bălăşcuţă.

Abonaţii îi dau, pe litrul de lapte, mai mult decât ar primi de al centrul de colectare, aşa că omul spune că nu are nevoie de tanc de răcire. Descurajaţi de preţul mic primit de la procesatorii de lapte, micii crescători de animale au decis să-l vândă în piaţă chiar dacă nu respectă normele sanitare în vigoare care cer ca laptele să fie răcit imediat după mulgere. Aşa că nu a fost depusă Nicio solicitare pentru sprijinul financiar necesar cumpărării tancurilor de răcire.

"Încă mai sunt puţine zile până când pot depune dar până acum nu a depus nimeni. Aceste tancuri se adresau celor care au de la una la cinci vaci", declară Dorel Stânea - directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Braşov.

Cei care vor totuşi să ducă laptele la centrele de colectare, sunt nevoiţi să-şi cumpere tancuri de răcire, fără ajutor financiar, dacă au peste 5 vaci în gospodărie. 

La Braşov 59 de localităţi ar fi putut cere sprijinul financiar în valoare de 5.000 de euro. Valoarea programului la nivel naţional este de aproximativ 71 milioane de lei. Solicitările pentru ajutorul financiar pot fi depuse până În 15 aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri