O nouă înşelătorie pe internet. Un bărbat din Braşov a plătit cu 1.200 de euro propria naivitate

Data publicării:
INSELATORIE INTERNET

Pentru cei care vor să îşi cumpere o maşină second hand, site-urile cu anunţuri sunt o variantă foarete des utilizată. În ultima perioadă însă, tot mai mulţi clienţi se confruntă cu o nouă înşelăciune. Metoda este una destul de simplă, iar victimele nu bănuiesc nimic. Totul porneşte de la un anunţ în care escrocii vin cu o ofertă de nerefuzat.

"O maşină în valoare de 2000 - 2500 de euro, la un preţ mult mai avantajos, maşina arată foarte bine, iar contactul nu este decât pentru mail. Deci nu poţi vorbi cu persoana decât pe mail. Era mai ieftină cu vreo 400, 500 de euro şi arăta foarte bine în poze. Adică era o maşină aproape impecabilă", povesteşte păgubitul.

Ulterior, falsul vânzător declară că nu este în ţară şi are nevoie de o dovadă că intenţiile clientului sunt serioase. În acest moment se face primul pas în schema de câştigare a încrederii victimei. Escrocii nu cer banii în avans, pentru a nu ridica suspiciuni. În schimb, solicită clienţilor să depună o sumă de bani pe numele propriu şi să le prezinte fluturaşul primit de la firmele de transfer de bani.

"De două ori am întrebat-o pe fata de la ghişeu cine poate să ridice aceşti bani, că erau pe numele meu. Deci eu mi-am trimis 1.000 de euro, de pe numele meu pe numele meu. Am copia transferului, adică am transferul. Fata mi-a spus că nimeni nu poate ridica aceşti bani decât eu în persoană. N-are cum să ridice nimeni altcineva decât cu buletinul meu", spune victima.

"În momentul de faţă cercetăm modalitatea în care se poate realiza acest lucru. Probabil că se folosesc inclusiv documente false, din informaţiile de până în momentul de faţă. Este o metodă nouă şi ingenioasă care a prejudiciat pe foarte mulţi români", a declarat Sorin Susanu - comisarul şef al CRPC.

Companiile care fac transfer de bani în România au propriile reguli în ceea ce priveşte securitatea tranzacţiilor. BNR le impune doar norme generale, însă nu poate verifica şi modul în care îşi desfăşoară activitatea la ghişee.

Compania implicată avertizează însă clienţii, pe site-ul propiu asupra riscurilor la care se expun şi care sunt măsurile de protecţie.

"Aţi găsit un autoturism pe internet, iar preţul e prea bun ca să fie adevărat? Vi se cere să trimiteţi o sumă prin transfer de bani? Din păcate este o înşelătorie. Nu trimiteţi bani către vânzător. Escrocii ar putea încerca să vă convingă, spunând că astfel evitaţi taxele şi beneficiaţi de un preţ bun. Poate vă trimit şi un e-mail sau un act care să ateste că aţi cumpărat maşina, dar trebuie să transferaţi banii. Nu veţi primi nimic, iar odată efectual transferul veţi rămâne fără bani", se arată pe site-ul companiei.

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au demarat propria anchetă, fiind vizată mai ales siguranţa acestor transferuri de bani.

Reporteri: L. Beju, M. Palcu
Operatori: G. Olteanu, A. Apetroae, M. Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri