Obiceiurile populare, scoase în stradă

Data publicării:
obiceiuri populare

Gheorghe Ţugui, din judeţul Botoşani, este unul din cei mai apreciaţi meşteri de măşti tradiţionale. Grupul său folcoric le-a arătat trecătorilor ce înseamnă Jocul ursului.

Şase formaţii folclorice au adus muzica, jocurile şi obiceiurile populare din toate colţurile ţării pe străzile Braşovului. În aşa o atmosferă, a fost imposibil să nu filmezi sau fotografiezi spectacolul de stradă.

"Suntem foarte foarte zgomotoşi, pentru că obiceiurile de iarnă aşa se manifestă, prin zgomot şi foarte bine", spune Carmen Moruz, director al Şcolii Populare de Artă.

Festivalul a început vineri şi a durat trei zile. Organizatorii au mai inclus în program spectacole pe scenă şi expoziţii de meşteşuguri populare. Pentru mulţi părinţi, parada a fost prima ocazie să le arate copiilor cum sunt sărbătorile la ţară, în Moldova, Oltenia sau Maramureş.

"Au ocazia să înveţe ce înseamnă cultură, ce înseamnă tradiţii româneşti", spune o braşoveancă.

"E foarte important, pentru că în ziua de azi nu prea suntem uniţi, am uitat ce înseamnă unitate", spune alt braşovean.

"La sate, dacă nu se menţine de noi, de către noi, care cât de cât să mai atragem tinerii, dispar în câţiva ani, dispar tradiţiile, marea majoritate", spune un participant din judeţul Neamţ.

Din spectacol n-a lipsit nici Pluguşorul. Condimentat, ca de obicei, cu ofurile de peste an, ale comunităţii în care s-a născut.

Reporter: Claudiu Loghin - Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri