Operaţiunea "simularea"

Data publicării:
SIMULARE ISU

Mai întâi, pompierii de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Covasna şi Vrancea au intervenit pentru stingerea unui incendiu. În scenariu, 40 de hectare de pădure de pe teritoriul ambelor judeţete au luat foc. Zeci de de pompieri, jandarmi, pădurari şi voluntari au împânzit zona. Accesul către locul incendiului a fost unul dificil, pe un drum forestier anevoios.

Ploaia a ajuntat la stingerea incendiului experimental. Voluntarii au pus mâna pe lopeţi ca să arate cum ar interveni într-o situatie reală. Apoi, autorităţile s-au confruntat cu un grav accident de circulaţie. Două maşini care circulau pe DN2D au căzut într-o râpă. Zece persoane au fost rănite grav, dintre care patru încarcerate. Pe drumul naţional au fost instalate corturi de triere a pacienţilor.

"În cazul unei acţiuni reale, cutremur sau alunecare de teren sau un accident pe acest drum, cu siguranţă colaborarea va fi foarte bună, asta este părerea mea la momentul acesta", declară Mariana Dăian -şef SMURD Vrancea.

În acest caz, autorităţile au pus în aplicare planul roşu de intervenţie în judeţul Vrancea, care nu a fost activat până acum decât la exerciţii tactice derulate în oraşe.

Cea de-a treia simulare tactică a constat în căutarea a patru turişti rătăciţi şi răniţi pe munte. Aici, autorităţile au recunoscut că lipsa semnalului la telefon le dă mari bătăi de cap.

"Este foarte greu de detectat unde se află. Persoanele care sunt rătăcite, dacă cunosc zona, măcar pe unde au intrat şi unde au ajuns, atunci ne facilitează foarte mult zona de căutare", a declarat colonel Gyorgy Alfons Gheorghe - şef ISU Covasna.

La eveniment a participat şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Nicolae Cornea, instalat în funcţie după accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia, fostul şef, Ion Burlui, a demisionat.

"Principalul obiectiv al exerciţiului l-a reprezentat consolidarea managementului integrat în vederea gestionarii unei situaţii de urgenţă , de genul celei prezentate astăzi", a spus colonel Nicolae Cornea - şeful IGSU.

La operaţiunea de simulare au participat peste 150 de persoane, care au intervenit cu peste 40 de mijloace tehnice, ambulanţe, autospeciale de terapie intensivă, cu apa si spuma, echipaje de politie, jandarmi, dar şi salavamontişti şi voluntari din satele vecine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri