Ouă de lebădă furate, în Făgăraș

Data publicării:
OUA LEBEDE

Faptul că hoţii au prădat unul dintre cuiburile lor i-a mirat pe cei care au vizitat azi cetatea si lacul din jurul monumentului.

"În afară de a face o papară, nu îmi dau seama ce ai putea să faci cu nişte ouă de lebădă", spune o locuitoare.

"Nu peste tot în România se găsesc lebede negre, mi se pare o situaţie tragică să se fure ouăle acestor lebede, să nu mai poată să se reproducă", spune alt locuitor.

Nici cei care au grijă de păsări nu găsesc explicaţia pentru gestul hoţilor.

"Sincer, nu înţeleg de ce au făcut...ce reuşesc să facă cu acele ouă. În loc să ne bucurăm de boboci, aşa cum ne-am bucurat şi anul trecut... Anul acesta ne aşteptam să avem un număr mai mare. De fapt, asta ne-am şi propus, o competiţie cu noi", a spus  Bogdan Ungureanu, administratorul lacului.

În prezent, pe lac sunt 14 lebede. Patru dintre ele sunt pui care au ieşit din găoace anul trecut. Ouăle care au fost furate reprezentau şi ele o şansă pentru înmulţirea frumoaselor păsări.

Lebedele depun şi clocesc ouă o singură dată pe an, primăvara, iar acest lucru se întâmplă abia după primii doi trei ani de viaţă când ajung la maturitate. În medie, în cuibul unei familii sunt 6,7 ouă, însă şansele ca din toate să iasă pui sunt destul de mici, ceea ce face ca înmulţirea nobilelor înaripate să fie un proces anevoios.

Acum doar două familii de lebede mai clocesc, una şase şi cealaltă şapte ouă, dar nu se ştie câţi pui vor ieşi. Ca să nu se mai repete incidentul şi lebedele să fie în siguranţă, poliţia locală din Făgăraş ia măsuri.

"O să încercăm să verificăm şi în acest sens atragem atenţia celor certaţi cu legea care fac astfel de fapte să fie foarte atenţi, că patrulele o să fie suplimentate şi cei care îşi desfăşoară serviciul în zona centrală o să fie mai atenţi", a declarat Ioan Binig, şeful Poliţiei Locale Făgăraş. 

"Am încercat să reconstituim atmosfera de odinioară, de acum 400 de ani, inventarele cetăţii ne consemnează existenţa unor lebede pe lac, hrana lor căzând în grija principesei, ceea ce înseamnă grija pe care o purtau acestor păsări", a spus Elena Băjenaru - directorul Cetăţii Făgăraş

Pentru că încă nu au dat de făptaş, poliţiştii nu exclud nici varianta ca ouăle să fi fost mâncate de animale.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri