Pacienți plimbați între spitale

Data publicării:
NAVETA SPITALE

Acum jumătate de an, şoferul unei salvări vechi a fost filmat în timp ce ducea la tratament trei pacienţi şi o asistentă, înghesuiţi chiar şi în portbagaj. Au trecut mai multe luni, dar lucrurile nu s-au schimbat semnificativ. Bolnavii n-au scăpat de naveta făcută cu ambulanţa între secţii.

Pacientul din imagine a ajuns la Camera de gardă. După ce a fost consultat la Urgenţe şi la cardiologie, a fost trimis cu ambulanţa la oncologie. Astfel de scene au loc şi de 20 de ori pe zi. Practic, o cursă din 10 este pentru pacienţii nevoiţi să facă naveta cu ambulanţa între secţii.

"Ambulanţele au un drum de mai bine de jumătate de kilometru, pentru a transporta pacienţi de la clădirea centrală la Staţionarul Astra, la secţii precum Dermatologie, Endocrinologie sau Reumatologie. Distanţa e de peste şase ori mai mare până la Staţionarul Tractorul, peste 3,3 kilometri, la secţii precum Interne sau Urologie. La fel de departe de sediul central sunt şi cele două clădiri în care funcţionează secţii de Oftalmologie - ORL şi respectiv Oncologie", relatează reporterul Digi24 Brașov, Claudiu Loghin.

"Asta înseamnă timp pierdut pe drum atât pentru pacient, el trebuie să ajungă la consultul interclinic programat, câteodată nu ajunge, câteodată ajunge prea repede şi aşteaptă, plus drumul înapoi", spune dr. Daniela Neculoiu, directorul Spitalului Judeţean Braşov.

Atât pacienţii, cât şi medicii şi asistentele sunt exasperaţi de situaţie.

"Pe Unitatea de Primiri Urgenţe este impactul cel mai mare, din cauza faptului că nu există un spital integrat, cu toate disciplinele, toate transferurile practic, ce reprezintă urgenţă din alte spitale, trec pe la noi, sunt asistate la noi", spune dr. Cristina Vecerdi, coordonatorul UPU Spitalul Judeţean Braşov. 

"Resursele noastre sunt astfel dizlocate de la efectuarea misiunilor de urgenţă. Şi acest lucru ne afectează", spune dr. Liviu Stelea, directorul Serviciului de Ambulanţă Braşov 

Toate clădirile spitalului sunt vechi. Un medic a lansat recent o petiţie în care cere Guvernului să aprobe fondurile pentru construirea unui singur spital, mai mare, la Braşov.

"Toate spitalele din Braşov sunt relativ mici, sunt extrem de dispersate în spaţiu, iar dacă un pacient are neşansa să aibă o patologie complexă, este purtat dintr-o parte în alta şi rămâne acolo unde se consideră că situaţia este mai gravă", spune  dr. Dan Grigorescu, inițiatorul petiţiei

Petiţia pentru un nou spital la Braşov a strâns, până acum, aproape 800 de semnături.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri