Papucii din pâslă, exportaţi în Vest

Data publicării:
PAPUCI PASLA

Melania Ghepeş este mamă a două fete şi până acum două luni se ocupa doar de treburile casnice. A început să facă papuci de pâslă la iniţiativa unei asociaţii înfiinţată în sat şi este mulţumită că în acest fel are o ocupaţie şi obţine şi bani de pe urma muncii ei.

"Pentru mine nu e greu dar e ceva timp că trebuie să lăsăm alte lucruri, alte treburi și să dăm importanța la papuci", spune Melania Ghepeș, membră asociație 

Pentru a face o pereche de papuci femeia lucrează în medie 4 ore. Procesul cel mai îndelungat este uscarea papucilor. "l-am dat în jaluzică, îi dau un pic forma și îl pun pe gard ca să se usuce", povesteşte femeia.

Acum Melania lucrează la o comandă de 10 perechi ce vor ajunge în Germania. Nu este singura femeie din sat care face obiecte din lână sau pâslă.

„M-am apucat pentru a mai câștiga ceva în Viscri că nu avem de lucru", spune şi Mădălina Bebeche, membră asociație.

"E multă muncă, lucrăm și cu mâna, îi băgăm și la mașină, îi scoatem și mai avem de lucru și după mașină", spune Iuliana Molnar, membră asociație 

Materialele folosite sunt asigurate de asociaţie, iar lână este colectată de la ciobanii care au oi în localitate. Materia primă pentru papuci este pâsla, care ajunge în această formă după ce este lâna a fost spălată, curăţată şi prelucrată.

Turiștii care ajung în sat pot cumpăra papuci sau șosete direct de la magazinul asociației.

"Este o ideea foarte bună, faptul că o organizație non-profit face ceva pentru oamenii săraci care lucrează acești papuci", spune un turist.

Atunci când papucii sunt gata aceştia sunt duşi la asociaţie unde sunt verificaţi şi expediaţi în Germania în baza unor comenzi.

"Aici la magazin noi vindem pe sezon cam 1.000-1.2000 de perechi și în Germania vindem dublu", spune Mariana Purghel - administratorul Asociaţiei "Viscri începe" .

Din asociaţie fac parte 80 de localnice care primesc pentru munca lor în medie 800 de lei. Pe lângă papucii din pâslă femeile fac şi şosete de lână, mănuşi şi genţi. O pereche de papuci se vinde în funcţie de mărime între 60 şi 125 de lei, iar şosetele între „15 şi 40 de lei.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri