Pensionar, victima birocrației

Data publicării:
PAGUBIT

Persoana păgubită este Gheorghe Găvârlaș. A ieșit la pensie în 1996, după 23 de ani lucrați la o unitate militară.

" N-am avut datorii în viaţa mea nicăieri la nicio întreprindere. până în martie îmi achit toate datoriile ", susţine Gheorghe Găvârlaș, păgubit.

Coșmarul a început în toamna anului trecut. Păgubitul a intrat în alertă după ce a înțeles că statul i-a oprit o treime din pensia de 1200 lei.

" Am mers pe data de 12 după pensie şi după ce am ridicat pensia de la bancă am văzut că e diminuată cu 402 lei ", adaugă Gheorghe Găvârlaș, păgubit. 

A urmat un drum la bancă, unul la Casa de Pensii și altul la Ecoterm - societatea care administrează sistemul centralizat de termoficare din Făgăraș. Păgubitul a înțeles că poartă același nume cu adevăratul datornic și că cineva le-a încurcat datele personale. Coincidența face că Găvârlaș Gheorghe păgubitul și Găvârlaș Gheorghe datornicul locuiesc la doi pași unul de celălalt. Nu s-au cunoscut niciodată.

Păgubitul a aflat din noiembrie 2014 de ce a rămas fără bani. Statul l-a lăsat fără o treime din pensie și în următoarele două luni, deși omul a făcut adrese la toate instituțiile implicate. Din lanțul birocratic cu care se luptă fac parte Ecoterm, Casa de Pensii, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanei Făgăraș și executorul judecătoresc. Din noiembrie și până acum, problema păgubitului s-a plimbat, sub formă de adrese, între aceste instituții, fără ca omul să-și recupereze banii, cineva să-și asume vina sau adevăratul datornic să afle măcar de situația creată.

"E o regretabilă eroare care s-a propagat de la Evidenţa Populaţiei la executorul judecătoresc şi mai departe către Casa de Pensii ", afirmă Marius Tișcă, director Ecoterm Făgăraș. 

"Ei au făcut cererea de executare undeva prin septembrie, august mai exact și în cererea de executare și în sentința pusă la dispoziție apare CNP-ul acestui domn ", spune Laurențiu Filofie - executor judecătoresc.

"Suma reținută în ianuarie 2015 va fi virată de Casa de Pensii făgăraș în februarie 2015 împreună cu pensia aferentă lunii februarie, pentru lunile anterioare, noiembrie decembrie sumele respective vor fi recuperate de persoana în cauză de la biroul executorului judecătoresc unde au fost virate", susţine Delia Stanciu - purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Braşov.

Rămas cu două treimi din pensia de 1.200 de lei, Gheorghe Găvârlaș păgubitul și-a angajat avocat și a deschis acțiune în instanță, pentrui a-și recupera banii opriți pe nedrept.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri