Pensionara care lua credite în numele vecinilor

Data publicării:
TEAPA

Maria Radu din satul Comana are pensie de boală. Veniturile ei și ale soțului său sunt de doar câteva sute de lei pe lună. Dar chiar și așa, ea spune că nu a luat niciodată niciun împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Însă de câteva zile s-a trezit cu o înștiințare de plată pentru un împrumut de 32.000 de lei.

"N-am semnat, nici n-am știut nimic, nimic. Când am auziz că are ea probleme, ne-am dus și ne-am interesat", a spus Maria Radu - păgubită

La fel ca Maria Radu mai sunt încă 80 de persoane în comuna Comăna. Cu toții au primit acasă înștiințări pentru împrumuturi pe care de fapt nu le-au luat.

"Din moment ce n-am luat bani, cum să plătesc eu bani de la mine pentru unul și altul?" a spus o localnică revoltată.

Persoana care a luat aceste credite era chiar o femeie din comună, colaboratoare a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Făgăraș. Oamenii semnau fie ca giranți pentru împrumuturi ale cunoscuților, fie pentru credite cu sume mult mai mici. Femeia modifica sumele, cu unele mai mari, astfel că ea păstra diferența. Când lucrurile au început să ia amploare, angajata Casei de Ajutor a Pensionarilor a început chiar să falsifice semnături și să ia împrumuturi fictive cu sume tot mai mari, de sute de mii de lei.

"Eu am avut niște necazuri, cineva m-a înșelat cu niște bani, după aceea mi-a furat cineva niște bani și atunci o trebuit să iau pe carnete. Unii au știut, unii n-au știut", declară suspecta Aurelia Grusea.

De frica satenilor care îi cereau socoteală, femeia s-a autodenunțat, iar oamenii legii au început o anchetă. Asta în timp ce sătenii păgubiți și-au luat și un avocat care să-i reprezinte.

"În acest moment există niște debitori care nici n-au știut că au împrumutat bani de la pensionari, mulți dintre ei față de executarea silită. Există câțiva oameni care deja au fost somați. Am formulat contestații la executare pentru ei", a declarat avocatul păgubiţilor Cristian Drăghici.

În acest moment s-a deschis o anchetă penală îndreptată asupra faptelor, nu asupra persoanei. Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 400.000 de lei.

Reporter: Mirela Palcu / Operator: Dan Dascălu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri