Pensiuni din Mărginime, lăsate fără apă

Data publicării:
PENSIUNI FARA APA

Rețeaua de apă din Sibiel, Fântânele și Săcel a fost construită în urmă cu mai bine de zece ani și urma să alimenteze doar cele 49 de cișmele publice. În 2008, Primăria le-a permis oamenilor să se racordeze la rețeaua publică. Cei 600 de locuitori au avut, astfel, în timp-record, apă în case. În ultimii ani, însă, turismul s-a dezvoltat masiv în Mărginime și doar în Sibiel au apărut 50 de pensiuni. Rețeaua de apă a ajuns să nu mai facă față.

"Păi durează cam... neanunțat oficial, cam vreo lună de zile. Cât au fost ploile... și n-au avut apă. Păi când dă seceta, ce facem?", localnic.

Ca să evite o criză majoră, furnizorul a decis ca, de astăzi, apa să fie raționalizată. 

"De la fântănă, da, de băut. Și de haine și-așa din râu. Că e foarte curată, e bună", localnic.

"Avem de mai tragem din fântână, d-apăi tot îi greu...", localnică.

Nu este un lucru nou pentru locuitorii din Sibiel, care s-au obișnuit să rămână fără apă în mijlocul verii.

"Stația de repompare nu funcționează la această oră, dintr-un motiv simplu: apa în Sibiel este oprită. Este pentru al treilea an consecutiv când locuitorii de aici primesc apă cu porția", Adela Mohanu, reporter Digi24.

Cel mai greu este pentru proprietarii de pensiuni. Turismul este principala sursă de venit din zonă, iar lunile iulie și august sunt deja rezervate în proporție de 90%.

"Este destul de penibil, în secolul XXI, să spui turiștilor să nu facă duș pe caniculă și să nu poată trage apa la toaletă. E foarte greu", Lorena Ambrosie, administrator de pensiune.  

"Am făcut investitii și ne-am făcut rezerve de apă. Am forat puțuri, am făcut... Toată investiția pe care am făcut-o, de jos din sat până sus, aici, la noi, începând canalizare și apă, au fost făcute pe fonduri proprii. Nici măcar un metru de țeavă. Nici Primăria, nici Apă-Canal. Și acum suntem în situația în care nici apă nu primim..." Virgil Orlandea, proprietar de pensiune.

Actualul primar spune că a preluat rețeaua ca atare de la fosta administrație și că, acum, nu mai poate decât să încerce să găsească soluții de moment.

"Vor aduce o altă pompă și vor încerca să extragă apă de la mai mare adâncime și va fi o chestiune temporară. Și, mai mult, chiar astăzi au fost deja pe teren pentru a identifica o variantă de a aduce o conductă de apă de 200 în diametru, care să aducă apă de la Săliște", Horaţiu Răcuciu, primarul localităţii Săliște. 

Pentru că zona a intrat, acum trei ani, într-un roiect regional de furnizare a apei, și rețeaua a fost preluată de societatea Apă-Canal, care distribuie în tot județul. Furnizorul susține că nu numai construirea de pensiuni, dar și a autostrăzii Sibiu-Orăștie au afectat negativ debitul de apă din Mărginime.

"Faptul că există și puțină secetă, faptul că există și o carență de apă pe care... credem că are la sursă proximitatea autostrăzii, care a tasat terenul și a putut să închidă anumite circuite apă face ca să nu fie apă. Și să fim obligați să dăm apă cu porția", Mircea Niculescu, directorul companie furnizoare de apă.

Autoritățile încearcă acum să construiască o nouă aducțiune pentru cele trei sate, foarte căutate de turiști. Aceasta nu va fi, însă, finalizată anul acesta, așa că turiștii care vin în Sibiel în această vară trebuie să consume apă raționalizat, exact ca acum 30 de ani.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri