Percheziții pentru infracțiuni cu lemn 

Data publicării:
PERCHEZITII GRIVITEI

Reţeaua infracţională ar fi coordonată de un bărbat cu dublă cetăţenie, turcă şi română, care a venit în Braşov de aproape 15 ani şi la domiciliul căruia au început azi percheziţiile. Împreună cu fiul său, omul cumpăra lemn pentru o fabrică de cherestea pe care o au în Ilieni. Sătenii spun că zilnic, pe drumul spre fabrică, trec camioane încărcate cu buşteni sau care transportă produsele finite ce trebuie exportate. Sătenii din Ileni îl cunosc bine pe om, căruia îi spun "turcul" şi unii chiar susţin că a fost întotdeauna săritor şi i-a ajutat.

"Din ce se vede aici zilnic, lucrează continuu. Trec maşini multe cu lemne... Trec destule", spune un localnic.

"Olanda, Belgia, ştiu că acum am pe cineva care lucrează acolo. Numai în exterior. Exporturi... Numai exporturi", spune alt localnic.

"Pe un site de prezentare a companiei, deschisă în urmă cu 12 ani, apare o descriere sumară a profilului de producţie. Este vorba în principal de panouri din fag, executate cu materie primă autohtonă. Tot de aici aflăm că firma a intrat rapid pe piaţa internaţională, mai ales pe cea Asiatică şi vest-europeană", relatează Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Procurorii spun că, în timp, patronul fabricii şi-a făcut o reţea bine pusă la punct, prin care cumpăra lemn bun, ieftin, dar în mare parte din tăieri ilegale. Reţeaua este acuzată de evaziune fiscală, tăieri ilegale, sustragere de masă lemnoasă şi valorificarea produselor din lemn fără plata taxelor aferente.

Procurorii au percheziţionat şi biroul şefului de la Inspecţia Economică, din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov. Anchetatorii spun că şefa biroului îi consilia pe suspecţi şi îi anunţa când sunt controale de la Finanţe.

"Au ridicat nişte documente şi un calculator al funcţionarului public cercetat. Este o persoană care are o funcţie de execuţie, fiind promovată temporar pe o funcţie de conducere,  în domeniul de inspecţie fiscală", spune Laura Olteanu - purtător de cuvânt DRFP Braşov.

Angajata de la Finanţe nu a vrut să comenteze motivul pentru care procurorii fac precheziţii la ea acasă.

Anchetatorii au constatat că pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcţionari silvici ori din administraţia publică locală, suspecţii au deturnat licitaţiile publice organizate pentru vânzarea de lemn şi i-au ameninţat sau corupt pe patronii altor firme concurente, care participau şi ei la licitaţii. Toţi cei implicaţi în acest dosar vor fi duşi la audieri la sediul central al DIICOT, din Bucureşti.

Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri