Performanţă din ruine. Terenul unei şcoli din Săcele este vechi din anii '80

Data publicării:
TEREN SPORT

Diana are zece ani şi trece în clasa a patra, la şcoala din cartierul săcelean Turcheş. Aici a început atletismul, de mic copil şi nu-şi aduce aminte ca terenul de sport să fi arătat vreodată bine. A adunat deja mai multe medalii decât sportivi de la şcoli mai bogate.

"Am o medalie de la un concurs unde am alergat, în Cernatu, unde alerg şi mâine. Am una de la Eurojunior, unde am obţinut, într-a-ntâia, numai locul unu, o medalie, în a doua două medalii, una cu locul doi şi una cu locul unu", povesteşte Diana Cosma.

Şcoala are 150 de copii, la grădiniţă şi în clasele I - V. De şapte ani, cel puţin un elev de aici participă cu fruntea sus la campionatele naţionale de badminton pentru copii. Rezultatele sunt la fel de bune şi la concursurile naţionale de cros şi atletism. Terenul - capcană se dovedeşte, paradoxal, un bun loc de antrenament pentru rezultate de top şi în concursurile judeţene de fotbal, baschet sau handbal.

"Vă daţi seama că, aşa cum îmi doresc ca aceşti copii să aibă un corp, o coloană vertebrală dreaptă, aşa îmi doresc şi un teren. Nu numai pentru mine, ci în mod special pentru aceşti copii care sunt vitregiţi nu numai de teren cu şi de alte condiţii, pe care şcoala nu le poate oferi", spune Eugen Pricopie, profesor de sport.

Actuali sau foşti elevi ai şcolii, toţi copiii îşi doresc măcar un teren de sport drept.

"Liniile de la careu sunt strâmbe, e în vale terenul, porţile n-au plasă, dacă dăm mingea peste gard o dăm şi nu ne-o mai dă", spune un elev. 

"Nu prea ai condiţii, este şi terenul mic, nu prea avem unde să alergăm aici şi în pantă este mai greu, adică ne-ar trebui un teren cel puţin un pic ... nu ştiu, mai mare", spune un alt elev.

"Terenul este construit în anul 1980. De atunci, împreună cu părinţii şi cu şcolarii mari am încercat să peticim. Din păcate, suprafaţa este destul de mare şi nevoia este imensă, pentru că avem copii mici, care au nevoie de siguranţă şi de un teren drept, utilat", precizează Maria Coteanu, directorul şcolii. 

"În zona respectivă nu s-au făcut investiţii pentru a se amenaja acel teren fiindcă sumele necesare realizării investiţiilor sunt destul de considerabile, ţinând cont de faptul că acel teren se află în pantă", spune Geczi Gellert, viceprimar Săcele.

Şcoala participă la un concurs online, al cărui premiu e chiar amenajarea unui teren de sport nou-nouţ. În finala concursului sunt cinci şcoli din ţară. Orice vot pentru cea de la Săcele este o şansă în plus ca Diana şi colegii ei campioni să se poată bucura de un teren cum merită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri