Perlele bucătăriei, vândute pe marginea drumului

Data publicării:
TRUFFFE

Aproape zilnic pe marginea drumului vânzătorii ambulanţi stau cu plăcuţe pe care anunţă că vând trufe negre. Preţul este de fiecare dată negociabil. Însă vânzătorii încearcă să-i convingă pe cumpărători că munca lor nu e deloc uşoară şi că astfel de trufe negre nu se găsesc atât de uşor de vânzare.

Pe vânzător îl contrazic însă site-urile de anunţuri. Aici, zeci de căutători de trufe îşi expun marfa, cu preţuri care mai de care mai atractive. Iar anul acesta preţul trufelor a scăzut semnificativ.

Acest lucru nu înseamnă neapărat şi profit pentru căutătorii de trufe.

" Răspunsul pieţei a fost că anul acesta preţurile au fost significant mai mici faţă de anii precedenţi. Trufele de vară anul acesta au fost între 30 şi 70-80 de euro la kilogram. Dacă ne uităm înapoi anul trecut, a fost între 60 şi 150 de euro ", susţine  Fekete Oszkar - trufar. 

Cele mai scumpe sunt însă trufele albe. Preţul unui kilogram, la export, poate ajunge chiar şi până la 2.500 de euro. Dar acestea se găsesc destul de rar, mai ales că ele cresc doar la rădăcinile anumitor copaci.

" Trufa albă creşte şi sub plop şi salcie, deci şi în zăvoaie, cât şi în tot felul de amestecuri de stejar, iar unele trufe cresc şi sub răşinoase ", afirmă Dan Chira - cercetător ICAS Braşov.

Indiferent de preţ însă, trufele sunt extrem de căutate în bucătărie. Astfel că specialiştii în gastronomie consideră trufele perlele bucătăriei.

" Trufa care se găseşte în zona de munte este total diferită de trufa care se găseşte la câmpie. Este foarte aromată faţă de cea de la câmpie. Trufa se consumă la 60 de grade. ea se consumă practic ca atare dar în preparate ea nu trebuie să depăşească 60 de grade pt că îşi pierde din proprietăţi ", spune Cornelia Ghişoi - Lady Chef. 

Trufele se pot consuma în mai multe feluri de mâncare, dar şi adăugate la desert.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri