Peste 1.000 de militari din 25 de ţări NATO sunt prezenţi în poligonul Cincu

Data publicării:
EXERCUTIU CIUCU

Primul exerciţiu a adus împreună o mie de militari NATO care participă la un scenariu bine pus la punct. Totul începe de la o agresiune militară împotriva Estoniei şi se urmăreşte modul în care se dirijează operaţiunile militare NATO în sprijinul ţării atacate.

"Acesta este un exerciţiu care vrea să arate că Alianţa este gata pentru a trimite în teren forţa de reacţie în sprijinul naţiunilor membre. Suntem extrem de recunoscători autorităţilor române, ministrului, Şefului de Stat Major, generalul Ciucă, pentru sprijin", a spus gen. lt. Leonardo Di Marco, şef de stat major Comandamentul Aliat Întrunit Napoli.

Acest exerciţiu înseamnă mutarea în poligonul din judeţul Braşov a unei părţi din Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, una dintre structurile militare de comandă ale Alianţei Nord Atlantice.

"Este pentru prima dată când comandamentul de la Napoli este dislocat în România, în România şi Bulgaria, iar acţiunile acestui exerciţiu se conduc din aceste comandamente", a precizat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale .

În paralel cu exerciţiul de comandă, în poligonul Cincu, armata română încearcă să afle, alături de geniştii Gărzii Naţionale din Alabama, Statele Unite, cât de repede şi de bine poate realiza lucrări de infrastructură militară, în condiţii de război. Geniştii români şi americani contruiesc la Cincu timp de 4 luni drumuri şi clădiri militare. Printre lucrările geniştilor este şi un drum de cinci kilometri, construit de la zero în inima poligonului Cincu.

"Un culoar de mobilitate care constă într-un drum de cinci kilometri cu lăţimea de opt metri, care va fi betonat şi va asigura manevra forţelor în acest poligon", a declarat col. Gheorghe Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu 

La această aplicaţie participă 170 de militari români şi americani cu 125 de utilaje de contrucţii.

"Parteneriatul funcţionează foarte bine, militarii se sprijină cu adevărat unii pe alţii, lucrează bine împreună, pentru a îndeplini această misiune. Ne mândrim că avem această oportunitate", a spus lt. col. Sean Arnold, comandant batalion de geniu, Garda Naţională Alabama 

Poligonul Cincu este unul dintre cele mai mari poligoane de instrucţie pentru forţele terestre, din România.  

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri