Pompieri din pasiune

Data publicării:
POMPIERI PASIUNE

Un apel de urgenţă la 112 dă alarmă în comuna Ozun din judeţul Covasna. Este un incendiu într-o localitate vecină, iar pompierii voluntari se strâng la sediu, se echipează şi pornesc în trombă pentru a stinge flăcările. Fiecare lasă treburile din gospodărie, sau pleacă de la serviciu, pentru a ajuta la lichidarea incendiului şi, poate, la salvarea unor vieţi.

Attila are 46 de ani şi este pompier la Serviciul Pompierilor Voluntari din Ozun de 16 ani. Se ocupă de creşterea animalelor, dar a învăţat de la bunicul său cât de frumoasă este meseria de pompier. Acum nu regretă nimic, nici măcar faptul că îşi pune viaţa în pericol aproape la fiecare intervenţie.

"Cele mai grele sunt incendiile unde e o şură mare şi atunci nu avem chiar aşa că nu suntem profesionişti şi aia e mai..şi casa.... Doamne Fereşte! dar la şură e mai, că acolo e fân, paie", Attila Komuves, pompier voluntar. 

Nici Sandor nu este străin de ceea ce înseamnă să laşi munca de zi cu zi pentru a îmbrăca uniforma de pompier şi a lupta cu flăcările. Este voluntar de zece ani şi are o întreprindere individuală unde face kurtos kolacs. Cele două îndeletniciri sunt poli opuşi, dar acest lucru îl face să se dedice şi mai mult meseriei de pompier.

"Absolut totul lăsăm. Depinde de ce distanţă suntem de la casă, dar sunt colegi care lucrează în sat, care sunt prin apropiere. Dacă eventual suntem la Sfântu Gheorghe sau ceva, în 10-15 minute suntem acasă. Indiferent că e unu noaptea, patru noaptea, cinci dimineaţa, pentru asta suntem aici", spune Sandor Nanasi, pompier voluntar. 

La sediul din Ozun, sunt 24 de pompieri. Într-un sat învecinat mai sunt alţi 24 de voluntari, care fac parte din aceeaşi echipă. Majoritatea bărbaţilor sunt trecuţi de 40 de ani, dar nici cei tineri nu se dau înlături atunci când vine vorba de a ajuta.

"Nu e aşa greu. Trebuie să ai un pic atent la colegi şi la ceilalţi", Istvan Laszlo, pompier voluntar.

Sediul pompierilor voluntari a fost înfiinţat în anul 1898 şi are o tradiţie de aproape 130 de ani. În interiorul clădirii sunt peste 100 de trofee şi diplome, obţinute de voluntari. Pompierii au în doatre două autospeciale, una din anii 90 şi alta din anii 50, primită de la o comună înfrăţită din Ungaria. Şi uniformele le-au primit de la un localnic.

"Trebuie să ne întelegem bine cu oamenii, să vorbim frumos cu ei şi să învăţăm împreună. Toţi suntem pompieri, am făcut şcoala şi cu vorba bună se pot câştiga multe", Janos Sipos, şef Serviciul Pompierilor Voluntari Ozun. 

"Am ajutat şi noi la reparat, am reparat tunul de apă, am reparat pompa de apă. Se ocupă foarte mult de populaţie, ca să îi protejeze. Face şi controale la clădiri, la hornuri, la sobe",  Constantin Stanciu, localnic.

Pe lângă localnici, pompierii primesc ajutor financiar de la Primărie şi de la Consiliul Judeţean Covasna.

"Acoperă cheltuielile de a spăla hainele care se murădresc în timpul incendiului, în rest pompierii voluntari nu primesc nimic. Anual cam 2.000-3.000 lei", Radu Istvan, primarul comunei Ozun.

Pompierii voluntari din Ozun deservesc şapte sate. Anul trecut au stins 14 incendii, iar în anul 2014 au avut 30 de intervenţii la case si mirişti cprinse de flăcări, dar şi la inundaţii.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri