Prăpăstiile Zărneştiului, cel mai vizitat obiectiv din Piatra Craiului

Data publicării:
PRAPASTIILE ZARNESTI

La marginea localităţii braşovene Zărneşti, un defileu cu pereţi înalţi de peste 200 de metri şi întins pe o distanţă de aproape cinci kilometri, îşi aşteaptă vizitatorii în orice anotimp. Firul de apă care acum poartă numele Prăpăstiilor a modelat în calcarul din zonă un adevărat monument al naturii.

"Apa, la început, curge la suprafaţă, apoi se inflitrează în roca de calcar prin fisuri, deschide o cavitate, urmând ca apoi tavanul acestei cavităţi să se prăbuşească şi cheile să se prăbuşească în contiuare. Acum suntem în faza în care, pe cea mai mare lungime a acestor chei, apa deja curge prin rocă, albia fiind secată. Avem apă doar în perioadele de topire a zăpezii sau când sunt ploi mai mari", povesteşte Mircea Vergheleţ, director Parcul Naţional Piatra Craiului

Prăpăstiile Zărneştiului sunt una din cele mai importante căi de acces spre traseele turistice din masivul Piatra Craiului. Şi tocmai pentru ca niciun zgomot sau fum de motor să nu tulbure tihna vizitatorilor, la intrarea în defileu a fost pusă o barieră.

"În zona unde ne aflăm acum, zona Cheile Prăpăstiilor Zărneştilor, se pot aborda câteva trasee de legătură foarte importante pentru zona sud estică a masivului. Se pot parcurge traseele spre Cabana Curmătura în siguranţă, pe orice sezon şi în orice timp,  trasee spre Cabana Brusturet, deci spre judeţul Argeş, pe direcţia cheilor, la fel, fără pericol", spune Ioan Pivodă, şef Salvamont Zărneşti

Pereţii Prăpăstiilor sunt atât de apropiaţi în unele locuri, încât aproape că se ating. În aceste porţiuni, distanţa este mai mică de şase metri. Peisajul care-ţi taie respiraţia a inspirat mulţi regizori ai unor filme celebre în România. În cheia Prăpăstiilor se înfrunta celebrul Mărgelatu cu trupele arnăuţilor, în Drumul Oaselor. Şi tot în defileul Zărneştiului moare personajul interpretat de Jude Law, în filmul Cold Mountain. Tot aici a filmat un fragment dintr-un videoclip celebra trupă germană Rammstein.

Prăpăstiile Zărneştiului sunt iubite şi de amatorii de alpinism şi escaladă. Zeci de trasee sunt amenajate în pereţii defileului. Cel mai lung are 115 metri.

Pensiunile amenajate la marginea Zărneştiului, sub pădure, îşi aşteaptă oaspeţii cu preţuri cuprinse între 70 şi 130 de lei, pe noapte, pentru o cameră dublă. Şi dacă peisajul, potecile de drumeţie şi pereţii de escaladă nu i-au convins, traseele de mountainbike sunt pariul câştigător al autorităţilor şi administratorilor de pensiuni.

Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Zoltan Racz 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri