Primăria Braşov revendică Cetăţuia de pe Straja

Data publicării:
cetatuie

Primăria Braşov a deschis acţiunea în instanţă pe motiv că Cetăţuia de pe Dealul Straja a aparţinut, în anii '40, municipalităţii. Potrivit edililor, Braşovul a primit cetatea la schimb cu o altă proprietate, dar a pierdut-o doi ani mai târziu, fără să fie despăgubită.

"Am descoperit o serie de documente care fac dovada că, la un moment dat, acest monument istoric a fost în proprietatea municipiului. Rămâne să dovedim faptul că noi ar trebui să fim în continuare proprietarii acestui monument", a spus  Sorin Toarcea, purtător de cuvânt, Primăria Braşov.

Cetăţuia este, în prezent, în proprietatea unei societăţi private, controlată de SIF Transilvania.

"Cetatea este un activ al societăţii Aro Palace, cu acte în regulă. Eu nu contest că pe vremuri o fi ţinut de municipalitate, o fi fost proprietate a oraşului, dar ea este, a fost până când a fost cedată societăţii Aro Palace proprietatea statului român şi noi avem pentru asta acte de proprietate", a spus Mihai Fercală, preşedinte SIF Transilvania. 

"Această Cetăţuie încă din Evul Mediu a fost proprietatea oraşului Braşov. Exista o cheltuială destul de mare a oraşului să întreţină această cetate şi au fost momente când braşovenii au vrut să scape de ea. Au donat-o Împărătesei Maria Teresa apoi regelui Carol al doilea al României", a spus Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie, Braşov.

Din secolul 18, Cetăţuia de pe Dealul Straja a servit, printre altele, drept închisoare, sediu pentru Arhivele Statului şi restaurant. După închidere, starea de degradare a clădirii s-a accentuat, iar pagubele sunt cât se poate de vizibile"

"Este un punct de interes major, aduce în evidenţă unul din cetăţile care au făcut parte din zidurile care înconjurau Braşovul vechi", a spus un vizitator.

Primăria Braşov începuse anul acesta negocierile pentru cumpărarea cetăţuii la preţul de 3,5 milioane de euro. Tranzacţia a fost abandonată, după ce juriştii instituţiei au consultat actele privind istoricul regimului de proprietate. Până la clarificarea situaţiei, cetăţuia rămâne închisă.

Reporter: Claudiu Loghin
Operatori: Alex Apetroae, Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri