Produse tradiţionale, fără atestat 

Data publicării:
BRANZA SIBIU 171214

Elena Baciu este unul dintre producătorii din Mărginimea Sibiului care a avut un atestat emis de minister. Familia sa deține peste 1.500 de oi, iar telemeaua și brânza de burduf pe care le produce ajung și în București. Femeia nu și-a mai depus, însă, actele pentru un nou atestat, după ce condițiile s-au înăsprit.

"Lângă mine a deschis cineva și, sub un poster frumos de produse tradiționale și poze, își vinde orice fel de produse. Iar eu, cu atestatul... indiferent că l-am avut sau nu l-am avut, a fost același lucru. DSV-ul cere anumite strategii, ca faianță, apă curentă, canal, vase de inox, iar cei de la 'tradițional" spun că trebuie să procesăm marfa în condiții tradiționale, vechi", spune Elena Baciu - producător tradiţional.

De aceeași părere sunt și producătorii care vând în piețele din oraș.

"Noi tradițional facem. Așa a fost făcut de când e lumea asta. Nu a mai trebuit atestat. Nu știu acum de ce ne mai cere atâtea, vor să distrugă producătorii, cred că asta vor" , spune un producător.

Până în luna noiembrie, judeţul Sibiu avea 600 de produse tradiţionale atestate. Cele mai multe dintre ele, recunoscute și apreciate în toată România, erau lactate. Pe oameni i-a încurcat birocrația pentru că, potrivit noilor norme, la dosar trebuie depuse înscrisuri, referințe bibliografice despre vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiții de la o generație la alta.

"Fiecare produs trebuie să aibă caietul lui de sarcini. Sunt niște dovezi istorice care să ateste că produsul este fabricat, are o vechime de cel puțin 30 de ani și astea sunt mai greu puțin de găsit", declară Vasile Stoia - consilier la Direcția Agricolă Sibiu.

Potrivit noilor norme, în județul Sibiu mai există doar doi producători tradiționali. Niciunul dintre ei nu face brânză. O familie și-a scos atestatul pentru produse tradiționale din carne de porc, iar alta, pentru pâine coaptă pe vatră.

La nivel național, din 4.000 de produse atestate tradițional, au fost reatestate până în prezent mai puțin de 250.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri