Proiect de ţară | Sf. Gheorghe, oraşul şomerilor

Data publicării:
SF GHE

Reşedinţa judeţului Covasna nu stă deloc bine la capitolul locuri de muncă. Iar, când vine vorba de salarii judeţul Covasna ocupă penultimul loc, cu un salariu mediu brut de numai 1.398 lei.

"Veniturile populaţiei sunt mai reduse datorită structurii industriei. Ar trebui să oferim perspectivă şi pentru acea categorie, care... ştiu, este mai bine pregătită, are o facultate, lucrează în nişte industrii creative",  Edler András György, economist.

Cei mai mulţi şomeri sunt din rândul tinerilor.

"Prima categorie dintre ei (n.r. tinerii) pleacă către facultate, îşi continuă studiile, a doua categorie pleacă din ţară, pleacă în străinătate pentru un job mai bine plătit", Kelemen Tibor, directorul AJOFM Covasna

Totuşi există nişte tinerii care aleg să rămână în România şi se înscriu la licee tehnologice. Ei se mulţumesc şi cu salarii ceva mai mici.

"Zidăritul este aşa, mai... Nu primeşte zidarul atât de mulţi bani... în jur de 800-1.000 de lei, dar instalatorii primesc începând de la 1.000 de lei, până la 1.500", spune un elev.

În ultimii ani liceele tehnologice au învăţat cum să-i atragă pe tineri. Aşa că acum încheie contracte-cadru cu firmele din judeţ.

"Ei primesc la şcoală bursa profesională, asigurată prin lege, fiecare elev înscris în clasa profesională primeşte această bursă profesională, în valoare de 200 de lei lunar. În ultimii ani s-a observat această tendinţă, în bine, de a avea o colaborare mult mai strânsă între şcoli de profil şi agenţii economici", Kiss Imre, inspector şcolar general IŞJ Covasna.

"Fetele care termină la profilul Confecţii sunt orientate spre acele fabrici, iar în construcţii foarte mulţi merg înspre zona Braşov. Sunt unii care au acceptat şi până în 15 elevi care merg şi fac practică la ei", Szőke Annamaria, directorul unui liceu.

În judeţul Covasna sunt nouă licee tehnologice care pregătesc viitorii meseriaşi în domenii ca: prelucrarea lemnului, confecţii şi textile, construcţii, industrie alimentară, turism şi protecţia mediului. Însă, jumătate din cei care reuşesc să termine studiile nu se şi angajează în domeniile pe care le-au absolvit, în judeţ.

Reporteri: Sorina Secelean, Delia Puşcă
Operatori: Lucian Păculea, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri