Proiectul băilor tradiţionale, un eşec

Data publicării:
BAI PARASITE HARGHITA

În 2010 în staţiunea Sântimbru Băi a început construcţia unui proiect mai amplu care cuprindea şi o baie tradiţională. Un an mai târziu imobilul a ajuns la roşu, dar din lipsă de bani, primaria a oprit proiectul. Acum clădirea este înconjurată de buruieni înalte de peste 1 metru.

"S-a decis ca să concesionam la privat. Primim redevenţă în fiecare an 1.000 de euro în primii 10 ani și mai departe o să renegociem acest lucru", spune Kinga Fulop, viceprimar Sântimbru Băi

Până acum, în complex s-au investit peste 600.000 de lei şi ar mai fi nevoie de încă aproape 750.000 de lei pentru finalizarea construcţiei. Atât localnicii cât şi turiştii sunt de părere că banii cheltuiţi până acum riscă să se piardă şi că imaginea complexului este, în prezent, dezolantă.

Staţiunea se află la o distanţă de 18 kilometri de o şosea practicabilă. Accesul în Sântimbru Băi se face pe un drum pietruit.

"Așa drum de rău cum este acum a fost numai în anii 80 în 79 atunci a fost așa rău", spune un localnic.

O altă investiţie începută dar neterminată este în comuna Cozmeni. Aici autorităţile au construit un bazin de tratament cu apă sulfuroasă, o mofetă, o cabană şi un foişor. Ar mai trebui introduse canalizarea, apa curentă şi electricitatea, însă şi aici autorităţile s-au lovit de lipsa banilor.

"Cel puţin 200.000 de lei ar trebui sa rezolvăm toate problemele, să aranjam aşa cum trebuie. Momentan nu avem atâția bani disponibili", spune primarul din Cozmeni Bodó Dávid. 

Anual, din bugetul local, pentru întreţinerea construcţiilor se dau 30.000 de lei. Aceste două proiecte, alături de alte 7 au fost realizate de Consiliul Judeţean cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Fondurile alocate au fost cheltuite iar greul rămâne pe umerii autorităţilor locale care trebuie să găsească banii necesari pentru continuarea lucrărilor.

"Autorităţile locale sunt proprietarii, noi numai îi ajutăm sau încercăm să venim în ajutor. Ar fi benfică orice fel de sumă", preizează Borboly Csaba - preşedinte Consiliul Judeţean Harghita.

4 milioane de lei au fost alocaţi de ministerul dezvoltării din fonduri europene pentru proiectele din cele 9 localităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri