Proprietarii de păduri ameninţă cu neplata impozitelor

Data publicării:
PROPRIETARI PADURI

Proprietarii de păduri ameninţă că nu vor mai plăti impozite pentru pădurile din ariile protejate, pe care nu le pot exploata. Statul a încercat să reglementeze problema şi să interzică tăierile de copaci din pădurile denumite "de protecţie", adică acelea care împiedică alunecările de teren şi previn revărsarea apelor, însă asta nu i-a scutit pe proprietarii lor de niciun efort financiar.

"În zona Păltinişului este arie protejată, sunt zone în care proprietarii de păduri nu au voie să recolteze nici măcar un metru cub de masă lemnoasă, dar sunt obligaţi să plătească pază, să plătească impozite", spune Cătălin Tobescu - reprezentantul Federaţiei Proprietarilor de Păduri 

Proprietarii de păduri recunosc că România are o problemă gravă cu defrişările ilegale, dar spun că cele mai multe tăieri se produc pe domeniile de mici dimensiuni, care nu au fost înscrise în niciun ocol silvic.

Pentru că nu pot face grevă, proprietarii de păduri i-au chemat la discuţii pe reprezentanţii Guvernului, mai ales că statul a prevăzut fonduri de zece ori mai mici pentru împăduriri, decât până acum. Nu au primit, însă, decât un răspuns evaziv.

"Se lucrează acum la măsurile care vor trebui luate, astfel încât să se facă un calcul şi o estimare, probabil săptămâna viitoare vom avea un prim calcul, pe baza unor date furnizate de minister", a declarat Cătălin Diaconescu - secretar de stat în Ministerul Agriculturii. 

Pentru perioada 2014-2020, sectorul forestier are prevăzute, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, fonduri de mai puţin de 100 de milioane de lei, faţă de un miliard, cât a avut în perioada precedentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri