Protest cu oi la APIA. Fermierii au protestat faţă de neplata subvenţiilor pe suprafaţă

Data publicării:
PROTEST APIA 051214

Oamenii spun că de trei ani nu primesc banii de la Uniunea Europeană din cauza unor probleme birocratice, în timp ce reprezentanţii APIA susţin că nu au toate actele doveditoare pentru încasarea subvenţiilor. Fermierii din Ticuş au venit în faţa sediului APIA Braşov cu tot cu oile, în semn de portest faţă de faptul că, susţin ei, de trei ani nu-şi primesc subvenţiile de la Uniunea Europeană.

Este vorba despre Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine din comună, care a fost dată în judecată de primărie, pentru rezilierea contractului de închiriere a păşunii. Procesul a fost câştigat de asociaţie, dar între timp, câţiva membri au intentat procese pe numele preşedintelui asociaţiei, care sunt încă pe rol. Acesta este unul dintre motivele pentru care plăţile sunt blocate.

Pentru că nu-şi primesc banii, oamenii sunt revoltaţi pe primarul localităţii şi pe directorul APIA Braşov. "Am venit de nenumărate ori la domnul director şi mi-a spus că nu poate să-mi facă plata din lipsa adeverinţei şi din cauza iniţierii unor altor procese pe rol.", a declarat Ionuţ Tatu Zosim - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Ticuş

"Neplata este datorată lipsei documentelor la dosar. Punct. Este lipsă adeverinţă, dovada utilizării eliberată de Primăria Ticuş.",  Dorel Stânea - director Apia Braşov 

Până când situaţia biroctratică se va clarifica, fermierii din Ticuş nu vor încasa subvenţiile de la APIA. Estimările speciliştilor APIA arată că în comuna Ticuş, cei 70 de crescători de ovine şi bovine au dreptul la 240.000 de euro pe an, pentru animale şi păşunat.

Reporter: Teodora Nicolae / Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri