Protest spontan la CRPC

Data publicării:
PROTEST OPC

Pavel Ormidean este unul dintre cei mai vechi funţionari de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov. De 30 de ani lucrează în instituţie, are studii superioare şi un atestat de expert tehnic judiciar obţinut de la Ministerul Justiţiei. Cu toate astea, omul câştigă doar 2.200 de lei - prea puţin, susţine el, pentru volumul mare de muncă.

"Avem colegi în alte instituţii care au cel puţin dublu, mi s-ar părea normal să fim cam la acelaşi nivel. Mai am mai puţin de un an până la pensie şi sunt foarte îngrijorat cu ce pensie voi ieşi după atâţia ani", Pavel Ormindean - comisar.

Tot de 30 de ani lucrează aici şi Emil Filipan. Salariul lui este, însă, cu 500 de lei mai mic, deşi este comisar responsabil cu activităţile financiar-bancare şi răspunde reclamaţiilor care vizează contractele încheiate cu băncile.

"În medie, sunt undeva cam la 25-30 de reclamaţii pe lună. În sfera serviciilor financiar-bancare înseamnă foarte mult pentru că o singură reclamaţie impune, poate, lecturarea şi a 60-100 de pagini, pentru că există contracte, acte adiţionale, grafice de rambursare", Emil Filipan - comsiar.

"Reclamaţiile nu vin doar de la oameni cu cunoştinţe economice medii sau chiar deloc. Ele vin şi de la avocaţi, judecători, procurori, oameni pregătiţi în domeniu, Stresul, din acest punct de vedere, este foarte mare în analiza reclamaţiilor trebuie să fim foarte atenţi, răspunsurile pe care le facem petenţilor trebuie să fie argumentate", Rudolf Meseşan - comisar superior. 

Chiar dacă pare greu de crezut, în instituţie există salarii şi mai mici.

"Jurista de la Braşov are un salariu, pe care îl încasează în mână, de 980 de lei. Într-adevăr, în instituţii similare, vorbim de salarii de 4000 sau chiar mai mari pe care le încasează inspectorii din acele zone", Sorin Susanu - comisar-şef CRPC Braşov.

În medie, într-un an, comisarii rezolvă până la 7000 de reclamaţii şi dau amenzi în cuantum de până la şase milioane de lei. Anul acesta, de exemplu, au fost realizate 7000 de acţiuni de control.

"Noi avem şi reclamaţii, tematici naţionale, tematici proprii pe diverse domenii: bunuri alimentare, nonalimentare, bănci, prestări servicii. Se tot încearcă promulgarea unor legislaţii în care să se aducă armonizarea salariului nostru cu alte salarii, ceea ce văd că nu se întâmplă şi nu se vrea", com. Iuliu Dârstaru - reprezentant sindical.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov are 14 angajaţi iar la nivel regional, în instituţie, lucrează 68 de oameni, în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Alba, Sibiu şi Braşov. Toţi s-au alăturat cauzei colegilor din Braşov. Dacă protestul spontan nu va avea ecou la nivel central, oamenii sunt hotărâţi să recurgă la măsuri de protest mai ample şi chiar să iasă în stradă.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan, Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri