Protestul topometriştilor

Data publicării:
PROTEST TOPOMETRISTI

Participanţii la protest contestă, în primul rând, ordinul prin care directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară modifică regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Experţii autorizaţi spun că acest ordin încalcă legea şi duce la imposibilitatea efectuării unor tipuri de lucrări. Protestatarii cer oprirea introducerii datelor cadastrale în sistem electronic, iar unul din argumente este că funcţionarii care transcriu informaţia fac frecvente greşeli. În plus, spun participanţii la protest, în lipsa unor lucrări cadastrale, statul ratează ocazia îndreptării multor greşeli din scripte.

"Nu putem să lucrăm legal. Nu putem. De peste o lună de zile, de când a intrat în vigoare, noi nu am depus documentaţii pentru imobile înscrise în vechile cărţi funciare", Radu Precup, expert autorizat.

"De suferit, în primul rând are cetăţeanul, pentru că n-are datele corecte, din teren nu corespund cu cele din acte",  Vlad Valeriu Cristian, expert autorizat.

Din decembrie 2008, în judeţul Braşov a fost introdus un sistem electronic de carte funciară. Angajaţii Oficiului de Cadastru Braşov sunt cei care fac introducerea datelor în sistem digital, având în faţă foile şi câte o tastatură de calculator.

"Întrucât introducerea datelor în sistemul informatic se face manual, pentru fiecare imobil în parte, au existat şi există erori la introducerea acestor date, erori care sunt corectate din oficiu de angajaţii OCPI Braşov, fără costuri suplimentare pentru cetăţeni (...) Numărul erorilor constatate de-a lungul timpului este nesemnificativ (sub 0,1 %)", Răspuns Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov, semnat: Radu Moţa, director Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov.

La protestul de astăzi au participat aproximativ 50 din cele 230 de persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi de cadastru, geodezie şi cartografie.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri