Quib, un atelier pentru idei speciale 

Data publicării:
ATELIER SANPETRU

Atelierul proaspăt inaugurat va genera produse din zona de mobilier, amenajări interioare şi exterioare, produse de design pentru case sau birouri, dar şi din gama celor de uz personal. Pentru asta, a fost dotat cu maşinării de utlimă generaţie, care pot prelucra lemnul, metalul şi chiar şi textilele.

Quib este dotat cu o imprimantă 3D, o mașină de gravat cu laser şi are amenajate zone speciale pentru prelucrarea lemnului, a metalului şi alta pentru confecții textile. Aici lucrează cinci oameni, dintre care trei sunt persoane cu dizabilităţi care au primit astfel şansa să aibă o sursă de venit.

"Mi s-a oferit şansa să lucrez la acest proiect, pe partea de croitorie. De exemplu, ne-am gândit să folosim acele bannere care sunt pe stradă, cu reclame, să facem ceva din ele: portofele, gentuţe de laptop", a spus Nicolae Cojocaru - angajat.

"Am mai lucrat în construcţii, am lucrat pe partea de lemn, am fost un pic şi dulgher. Voi lucra pe partea de lemn şi vom face de toate", spune  Marius Moraru - angajat.

"Există câteva comenzi, am încheiat şi câteva contracte cu furnizorii, există o fabrică de aici, din Braşov, care ne va da deşeurile de furnir şi de lemn. Vrem să creăm o gamă de jucării, pentru grădiniţe, dar vom încerca să facem şi nişte ateliere, pentru copii", a precizat Adriana Cojocaru - manager.

În acelaşi spirit al revalorificării lucrurilor ieşite din uz, sediul atelierului este o fostă şcoală din Sânpetru. O parte din materialele găsite aici, hărţi, planşe, bannere, boluri din sticlă sau rame şi bucăţi din lemn, îşi vor găsi o nouă destinaţie, ca rame de ochelari, portofele sau penare pentru copii or huse pentru tablete.

"Vrem să promovăm ceva care, conceptual, este mai nou în România şi anume: economia circulară, principiul de a refolosi materiale nu de a le recicla. Când faci un produs, să te gândeşti deja dacă el se strică cum să îl demontezi şi la ce poţi să refoloseşti acele componente", spune Ionuţ Ţaţa, fondatorul proiectului.

Proiectul este finanţat prin POSDRU, are o valoare de 500.000 de euro. În septembrie, iniţiatorii vor deschide şi un magazin online, de unde companiile pot cumpăra produse generate în acest sistem, iar din banii de achiziţie vor fi sprijinite noi proiecte sociale.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri