Radioamatorismul reînvie la Sfântu Gheorghe. Un grup de pasionaţi încearcă să atragă tinerii spre acest domeniu

Data publicării:
RADIOAMATORI

Cei 10 tineri care s-au înscris la radioclubul din Sfântu Gheorghe trebuie să înveţe bazele, pornind chiar de la alfabetul Morse, o tehnică demult uitată într-o eră dominată de calculator, dar care poate oricând să îşi arate utilitatea.

"În momentul când au căzut sateliţii, deci, a căzut un satelit, s-a terminat cu internetul. Dar, ca radioamator, pot să iau legătura cu staţiile de peste ocean", spune Ionel Sereșan - șeful stației.

 "(n.r. se pot detecta) Semnalele slabe, din continente depărtate, Polul Nord, Sud, Australia, Noua Zeelandă şi aşa mai departe, poţi să scoţi mai uşor semnalele telegrafice din zgomotul benzii, decât în fonie", spune Deneş Dezideriu - radioamator.

 Radioamatorii din Sfântu Gheorghe încearcă să menţină în viaţă această ramură a transmisiunilor speciale. Ţinta principală este atragerea tinerilor, care sunt instruiţi de la vârste fragede să ia contact cu o lume întreagă.

Conducerea Colegiului „Puskás Tivadar" încearcă să sprijine această iniţiativă, care este şi un punct de plecare pentru atragerea mai multor elevi spre şcoală.

"Trebuie să cunoaştem istoria ca să putem să mergem mai departe. Dacă cunoaştem numai ce e la ora actuală nu cred că e bine. Deci, ăsta este un lucru nou, ceva ce ne ajută copiii să cunoască mai bine tehnica, ce a fost şi ce e la ora actuală", spune Demeter David - director Colegiul „Puskás Tivadar" Sfântu Gheorghe.

Momentan la cursurile de telegrafie şi radio amatorism sunt înscrişi 10 tineri, dar înscrierile continuă pentru toţi cei interesaţi de fenomen, indiferent de vârstă.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri