Rafting pe apă puţină.

Data publicării:
RAFTING SEC

Turismul de aventură prinde tot mai mult în România. Una dintre activităţile pline de adrenalină este raftingul. Din păcate, de cele mai multe ori, atunci când nu plouă şi debitele râurilor scad, singura şansă de a te urca într-o barcă în ape învolburate depinde de deversarea apelor din bazinele hidrocentralelor. Numai că, de multe ori, programul instructorilor de rafting nu se potriveşte cu cel al dispecerilor care deschid barajele. Mihai Mareş are o firmă de organizare evenimente şi de multe ori trebuie să le spună clienţilor că nu mai pot face rafting pentru că nu au condiţii.

"Programul de turbinare a hidrocentralelor din România, cele care ne interesează pe noi, pe râurile cu potenţial de rafting, odată ce a trecut prin hidrocentrală, apa acea nu mai are valoare economică. Ei, acolo intervenim noi şi avem la dispoziţie un potenţial de încă câteva milioane de euro pe care îl putem exploata turistic prin rafting comercial", a spus Mihai Mareş - operator rafting 

"Cerem ca acele ore de uzinare a apei să se întâmple, de obicei ne interesează în weekend, într-un interval pe care putem să-l ştim din timp, în aşa fel încât să ne putem planifica turele de rafting cât ma din timp posibil", a declarat Dan Panţuru - operator rafting. 

Eliberarea apelor din lacurile de acumulare prin hidrocentralele din aval se face, însă, în funcţie de nevoi. Acumulările destinate producerii de energie electrică sunt condiţionate de sistemul naţional.

"Deversarea se face după un program, dar dacă intervin precipitaţii în zonă lucrurile se schimbă. Este foarte greu de prevăzut pe termen lung, cum nu putem prevedea nici precipitaţiile pe termen lung, nu putem prevedea nici cum se va uzina", a precizat  Laszlo Barabas - director SGA Braşov 

Operatorii de rafting din România au creat o asociaţie prin care cer sprijn de la Ministerul Turismului pentru ca, între ei şi administratorii hidrocentralelor, să fie semnat un acord prin care să-şi desfăşoare activităţile de rafting în condiţii mai bune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri