Refugiu de caniculă. La staţia meteo Omu au fost 16 grade în cea mai călduroasă zi din an

Data publicării:
STATIA METEO OMU

George Porancea lucrează de peste 35 de ani la staţia meteo Omu, din Munţii Bucegi. Este meteorolog, salvamontist şi alpinist, cu vârfuri cucerite în cele mai dificile zone montane ale lumii. Raportările de date meteo din oră în oră şi săptămânile întregi petrecute în izolare, la staţie, fac parte din viata lui. După ce a fost luat de cinci ori de avalanşă, sunt puţine lucruri care-l mai pot speria. Cu unul din ele s-a luptat în ianuarie 1992, pe când era de serviciu la staţie: zăpadă extrem de multă, minus 27 de grade Celsius şi un vânt pe care nu-l puteau măsura nici cele mai performante echipamente din staţie.

"A luat acoperişul, l-a aruncat şi, fiind in birou, a intrat o bârnă de la acoperiş, o bârnă care se bagă la structura de lemn, a intrat, mi-a trecut pe lângă cap la jumatate de metru, a spart geamul, a dărâmat hornurile, era o nebunie. Mă învârteam, alergam să prind documentele, registrele, foile", povesteşte George Porancea.

La cel mai înalt birou din ţară, o zi cu soare şi cu 15 grade Celsius la prânz e o adevarată binecuvântare.

"E mult mai răcoare decât în Galaţi, de unde sunt eu", spune o turistă.

Staţia meteo este situată chiar în apropierea vârfului şi cabanei cu acelaşi nume, la altitudinea de 2504 metri. Nu poate oferi cazare turiştilor, dar oricine are nevoie de un sfat bun îl poate găsi aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri