Refuză contractul cu CAS

Data publicării:
STOMATOLOGI

Procedurile pe care Casa de Asigurări de Sănătate le decontează sunt din ce în ce mai puţine, la fel şi banii, iar condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească medicii pentru a intra în contract cu casa sunt grele şi stufoase. Sunt argumentele stomatologului Adriana Penciu, care este decisă să nu încheie contract cu CAS pentru anul 2014. În plus, noul plafon, propus de Ministerul Sănătăţii prin contractul-cadru, în valoarea de doar 2.000 de lei, i se pare ridicol de mic.

"Materialele pe care le folosim sunt extrem de scumpe, noi le achiziţionăm la acelaşi preţ ca şi colegii noştri din Europa şi din restul lumii. În consecinţă aceşti bani sunt foarte puţin, cei pe care îi decontează Casa de Asigurări", a spus Adriana Penciu - medic stomatolog.

Potrivit medicilor, Casa de Asigurări le va deconta 1-2 implanturi sau 20 de plombe, aşa că preferă să nu-şi amăgească pacienţii cu tratamente compensate pentru care fondurile oricum s-ar epuiza în doar câteva zile.

"2.000 de roni, eu ştiu dacă-s trei-patru proteze, faci patru proteze, sau două perechi de proteze, aia înseamnă două persoane", susţine Vasile Tâmpa - medic stomatolog. 

Cei mai afectaţi de situaţie sunt pacienţii, care spun că după ce o viaţă întreagă au contribuit la bugetul asigurărilor de sănătate sunt nevoiţi să scoată bani din bunzunar pentru problemle dentare.

"Doresc o proteză dentară, pentru asta sunt aici. Mă costă 1.500 de lei, deci suma propusă s-ar termina la începutul lunii cu proteza mea", spune un pacient.

"2.000 de lei înseamnă trei sau patru dinţi la o persoană. Şi cred că într-o lună de zile nu e o singură persoană la un stomatolog", spune un alt pacient.

Din cei peste 500 de medici stomatologici din judeţul Braşov, doar câţiva au depus actele în vederea intrării în relaţie contractuală cu casa de asigurări. Normele metodologice ale noului contract-cadu au fost publicate săptămâna trecută, reprezentanţii CAS au fost nevoiţi să prelungească termenul pentru depunerea documentaţiei.

"Până la această dată, şi-au depus dosare în vederea evaluării un număr de 10 medici stomatologi, un număr de 14 medici stomatologi au deja evaluările în teremen, urmând ca până în data de 5 iunie inclusiv să-şi depună şi ceilalţi medici stomatologi care au intennţia de a intra în contract cu CAS", a declarat  Ancuţa Daisa - purtător de cuvânt CAS Braşov. 

Oficial, de la 1 iunie, CAS va deconta 24 de proceduri medicale stomatologice, de consultaţie, de extracţii dentare, plombe şi proteze dentare. Întâietate vor avea copiii, persoanele cu handicat sau pensionarii. Restul asiguraţilor vor suporta 40% din preţul procedurii medicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri