Salarii mai mari, griji şi mai mari

Data publicării:
SALARII MEDICI

Ordonanţa adoptată în 26 august prevede ca, de la 1 octombrie, fiecare angajat din sistemul sanitar să primească 25% în plus din valoarea salariului actual. Înainte să se bucure de veste, directorii de spitale se gândesc de unde vor acoperi această cheltuială. Este şi cazul Spitalului Clinic de Urgenţă Sfântu Gheorghe.

"Noi nu putem, din sursele de venituri, să dăm numai salarii. Pracatic, asta pune în capacitate de nefuncţionare spitalul", spune dr. Antal Álmos Jenő - directorul medical al Spitalului Judeţean Covasna.

Aici lucrează în jur de 1.000 de oameni, dintre care peste 100 sunt doctori. Prin contractul cu CAS, spitalul primeşte lunar în jur de 2,8 milioane de lei. Din aceştia, 65% se duc lunar pe salariile angajaţilor. Odată cu această ultimă majorare, spitalul ar trebui să facă un efort bugetar de încă 550.000 de lei, care ar putea să afecteze alte sectoare.

"Nu vrem să umblăm la capitlolul materiale sanitare, nu vrem să umblăm la capitolul medicamente", spune Nagy Andras - managerul Spitalului Judeţean Covasna

Singura soluţie ar fi creşterea sumei primită lunar prin contractul cu CAS. În acest moment, spitalul are 1.600 cazuri contractate, cu un tarif de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare caz.

"Modalitatea tehnică de acoperire a acestei creşteri ar fi, de exemplu, o eventuală mărire a tarifului pe caz rezolvat. Există şi posibilitatea unei măriri eventuale a numărului de cazuri contractate", spune Dragoş Tatu - responsabil Direcţia Relaţii Contractuale, CAS Covasna.

Sunt şi medicii nemulţumiţi de acordarea globală şi unitară a celor 25 de procente pentru toţi salariaţii din sănătate. Atâta vreme cât încă există diferenţe foarte mari între salariile lor, ca specialişti, majorarea nu face decât să adâncească aceste inegalităţi.

"Ar fi trebuit ca începând cel puţin din 2000 încoace să fie an de an creşteri corespunzătoare ale salariilor", spune dr. Erno Szigyarto - medic primar nefrologie.

"De foarte mult timp se vorbeşte despre criteriul de performanţă, dar numai se vorbeşte", spune dr. Roşu Mátyás - medic primar radiologie-imagistică medicală

De creşterea salarială va beneficia personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, din centrele de diagnostic şi tratament, centrele multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri