Salvare din peșteră

Data publicării:
EXERCITIU SALVARE 220115

O echipă de speologi a intervenit pentru evacuarea rapidă a unei turiste dintr-o peșteră. Totul a fost un exercițiu organizat în Peştera Valea Cetăţii, din apropierea localităţii Râşnov. Colegii de grup ai victimei au dat alarma după ce tânăra s-a rănit. Primii speologi au ajuns la faţa locului au amenajat victimei un cort cald, iar medicul echipei i-a acordat turistei prim ajutor, până la sosirea echipei de evacuare.

După ce au asigurat victima pe targă, iar echipa de evacuare a stabilit traseul pe unde va fi transportată victima, salvatorii început scoatere ei din peșteră pe o tiroliană.

"Partea cea mai dificilă a unei astfel de operațiuni mi se pare practic cărarea tărgii, unde sunt necesari cel puțin 6 speologi deoarce coordonarea acestora este dificilă, targa trebuie să stea pe orizontală, victima trebuie să stea perfect dreaptă", a spus Ana Manta, coordonator salvare.

În România există, în acest moment, 250 de speologi instruiţi să ducă la bun sfârşit acţiuni de salvare din peşteră. Prea puţin, dacă ţinem cont de faptul că, în cele mai grave cazuri, e nevoie şi de 500 de speologi, iar acţiunile durează zile întregi.

"Dificultățile, în principiu, sunt traseul, care este foarte sinuos prin peșteră, zonele strâmte, care trebuiesc lărgite. Prin anumite porțiuni încape corpul unui om, a unui speolog în explorare, prin alte dimensiuni poate trece targa. Pasajele din peșteri sunt foarte dificile, complexe, trebuiesc echipate", spune Tudor Marin, consilier Salvaspeo.

Demonstraţia a fost organizată de Corpul Român Salvaspeo şi este unul din evenimentele proiectului numit Calitate în formarea profesională continuă în domeniul speologiei şi domenii conexe. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Programul include cursuri gratuite pentru calificarea a 325 de persoane în meserii legate de mediul subteran.

"În acest proiect se crează ocupații ce țin de salvare. Salvatori din mediul subteran speologic și subacvatic speologic. Profesii de ghidare pentru diferite tipuri de speoturism: speologul utilitar cel care se ocupă de amenajarea peșterilor într-un mod responsabil şi care sa nu afectezeă dezvoltarea din interiorul peşterii şi instructori pentru toate aceste profesii", a declarat 
Sabina Iordache, responsabil de comunicare proiect

În România, operaţiunile de salvare din peşteră sunt derulate de echipe specializate, organizate pe lângă Consiliile Judeţene.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri