Sărbătoarea întoarcerii acasă

Data publicării:
SARBATOARE SASI

10-15 august este perioada în care saşii trăiesc ca odinioară. Pentru mulţi dintre ei acestea sunt momentele în care revăd tabloul copilăriei, petrecută în liniştea satului transilvănean, dar mai ales acela în care casele înalte, cu ogrăzi bine rânduite, sunt din nou animate, iar prietenii de odinioară se revăd.

"După ce de când am văzut programul şi fotografiile am zis că e o idee foarte faină, să mai întâlneşti saşi din late sate. Foarte fain, ne întrebăm unul pe celălalt: ce mai faci, unde eşti, cum o duci?", sas întors în ţară.

"Îmi place foarte mult, întâlnesc oameni cum am petrecut copilăria.Am întâlnit şi prieteni, chiar un coleg de clasă şi un învăţător şi m-am bucurat foarte mult", sas întors în ţară.

Viscri este primul sat în care a început sărbătoarea anul acesta. În curtea parohială săsească, gospodinele satului au pus la fiert tradiţionala ciorbă de cartofi cu afumătură şi tarhon. Într-un alt colţ al ogrăzii, o mână de copii învaţă să picteze iar în şură, pe acorduri de muzică tradiţională săsească, a început deja să fie servită zama din care încă ies aburi.

"S-au anunţat 88 de participanţi pentru ziua de astăzi, dar cu vizitatiorii care vin în mod normal...am gătit pentru 150 de persoane", Caroline Fernolend - preşedintele Fundaţiei "Mihai Eminescu Trust".

Centrul evenimentului va fi anul acesta, însă, satul Criţ. Un om de afaceri şi-a propus să atragă publicul aici printr-o expoziţie inedită - 47 de schiţe după gravurile lui Rembrant. Tot aici, vor fi susţinute concerte de muzică de orgă, în biserica evanghelică. Doar şase saşi au mai rămas în Criţ. Sofia Folberth este una dintre ei. Femeia locuieşte doar vara în satul natal şi regretă să vadă că spiritul locului se pierde încet-încet.

"Când te uiţi la ele te doare inima, când vezi ce nearanjate sunt şi curţi şi străzile. Noi nu am fost obişnuiţi cu sistemul ăsta de nerânduală şi necurăţenie şi ne pare rău, dar nu putem face nimic", Sofia Folberth - localnică.  

Săptămâna Haferland, sau a Ţării Ovăzului, este un proiect pe care omul de afaceri Michael Schmidt, alături de cântăreţul Peter Maffay l-au pus pe picioare în 2013, ca să readucă împreună, periodic, saşii plecaţi în Germania.

"În anul 2013, primul an, am convins consătenii mei din Germania să îşi facă întâlnirea anuală aici, în satul natal şi am reuşit să aduc peste 130 de foşti cetăţeni ai Criţului şi a fost o întâlnire emoţionantă", Michael Schmidt - om de afaceri.

Cea mai plină zi a evenimentului va fi duminică, atunci când în Criţ vor ajunge, printre alte personalităţi, ambasadorul Germaniei în România, prim vicepremierul Vasile Dâncu şi ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri