Satele nimănui. 1.400 de poliţişti din ţară şi-au dat demisia în ultimii patru ani

Data publicării:
POLITISTI-1

Adrian Gruia a predat pistolul în urmă cu trei ani şi a plecat în Anglia. Sătul să muncească doar pentru a-şi plăti ratele, fostul poliţist a ales să îi plimbe pe londonezi cu taxiul. "Trăiam de la salariu la salariu. Uneori trebuia să ne împrumutăm unul de la celălat ca să putem ajunge în data de 14 când ni se alimenta cardul de salariu." a declarat Adrian Gruia.

Alţii au renunţat la poliţie pentru a-şi înfiinţa propriile afaceri. Legea nu le permite poliţiştilor şi un al doilea job. După zeci de ani în care a prins hoţi, Ilie Chifan a ajuns... la coada vacii. Are o fermă cu 400 de bovine. "Şi în timpul în care am fost poliţist, după ce terminam orele de serviciu, intram în cizme, îmi luam salopeta şi.... la animale",povesteşte Ilie Chifan.

Demisiile din ultimii ani au efecte mai ales la ţară. În România sunt aproape 100 de localităţi în care un singur poliţist face legea fie că e zi, noapte, weekend sau sărbătoare. Se întâmplă în Cluj, Sibiu, Timiş, Ialomiţa, Harghita şi Iaşi. Sunt însă şi localităţi în care niciun poliţist nu răspunde dacă cineva sună la 112. Pe cei aproape 3.000 de oameni din Arpaşu, judeţul Sibiu, îi păzesc doar câinii.

"Persoana care era locţiitorul şefului de post s-a transferat la Sibiu şi am rămas fără niciun agent", declară Ioan Nicoară - primarul comunei Arpaşu, PNL.

Şi în judeţul Timiş sunt sate ale nimănui. În cazul în care se întâmplă un incident, în satul Măguri din Timiş, oamenii trebuie să aştepte poliţia care vine de la 10 kilometri depărtare. Pentru a se feri de hoţi oamenii stau zi şi noapte cu porţile închise. 

Valul demisiilor din poliţie a pornit în 2011, când norma de hrană, peste 500 de lei, a fost tăiată din motive de economie bugetară. În aceste condiţii, unii dintre poliţişti au ajuns să câştige mai puţin de o mie de lei pe lună.

"Îşi lichidează activitatea din poliţie plecând în străinătate, unde e mai bine. Pentru bani, clar, pleacă poliţişti tineri. Stresul e la cote maxime, dacă nu se intervine mulţi oameni vor claca", spune Doinel Malcoci - lider sindical SNPPC Timiş.

Oficialii din Ministerul de Interne speră să ocupe posturile rămase goale cu absolvenţi ai şcolilor de poliţie. Puţini acceptă să lucreze însă la ţară, acolo unde e e cel mai mare deficit de personal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri